Svensk-irakiske journalisten Ammar al-Shahbander dödades i Bagdad i helgen. Foto: Privat/SVT

Svensk-irakisk journalist dödad i IS-attentat i Irak

Uppdaterad
Publicerad

Svensk-irakiern Ammar al-Shahbander, som arbetade med pressfrihetsfrågor i Irak och Syrien, dödades i helgen av en bilbomb i Iraks huvudstad Bagdad. Terrororganisationen Islamiska staten har tagit på sig attentatet.

Ammar al-Shahbander, 41, arbetade som byråchef för Institute for War & Peace Reporting, IWPR, i Bagdad. Han dödades i ett bilbombsattentat i den irakiska huvudstaden i lördags kväll när han var på väg hem från ett café.

”Ammars död är en tragedi för hans vackra familj och en fullständig chock för oss alla på IWPR. Han ägnade sitt liv åt att bygga upp ett nytt och fredligt Irak och var en av de mest insatta, kreativa och passionerade människorna. Han var respekterad av politiker, västerländska diplomater och den internationella pressen. Det är ett hårt slag mot Irak och oss alla”, skriver Anthony Borden, chef för IWPR på organisationens sajt.

Irakkriget

Olycklig slump

Jonathan Lundqvist, ordförande i Reportrar utan gränser, har tittat närmare på fallet och menar att attacken inte verkar ha varit riktad mot Ammar al-Shahbander specifikt.

– Inget indikerar på att han var en måltavla för attacken. Det verkar som att han befunnit sig på fel plats vid fel tid.

”Alltid optimistisk”

Iraks inrikesdepartement beklagade också Ammar al-Shahbanders död och beskrev honom som en ”martyr för den irakiska pressen”.

Nadia al-Baghdadi, som arbetat tillsammans med Ammar al-Shahbander, beskriver honom som fåordig, men alltid optimistisk.

– Han stöttade ungdomar och såg att de var vägen till att bygga ett fredligt Irak, säger Nadia al-Baghdadi till SVT Nyheter.

Oerhörda risker

Ammar al-Shahbander beskrivs som en veteranreporter med mångårig erfarenhet av regionen. Men Jonathan Lundqvist menar att det oavsett erfarenhet är omöjligt att skydda sig mot den här typen av terrorattacker. 

– Att befinna sig där överhuvud taget är farligt. För en tid sedan pratade jag med en kollega stationerad i Bagdad som bara hunnit ett par hundra meter bort från restaurangen han suttit på innan en bomb detonerade där, säger han och förklarar att människor där dagligen utsätts för risker som är totalt verklighetsfrämmande för människor i säkrare delar av världen.

Gick i skolan i Malmö

En rad andra prominenta personer har även de uttryckt stor sorg över Ammar al-Shahbanders bortgång.

Ammar al-Shahbander är svensk medborgare med irakisk bakgrund. Han gick i skolan i Malmö, men är också utbildad i Storbritannien.

Han lämnar efter sig fru och fyra barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Irakkriget

Mer i ämnet