Foto: AP

Bilbomb vid glasskafé i Bagdad dödade många

Uppdaterad
Publicerad

Minst 16 människor dödades i Iraks huvudstad Bagdad, där terrorgruppen IS utfört ett bombdåd mot ett populärt glasskafé, enligt säkerhetskällor. Attacken inträffade natten till tisdagen. Totalt har minst 27 personer dödats och över hundra skadats efter två bombdåd med bara några timmars mellanrum.

Cirka 75 personer skadades i attentatet, då ett fordon lastat med sprängämnen exploderade vid kaféet i stadsdelen Karrada i den irakiska huvudstaden, uppger Al Jazeera. Attacken sker bara dagar efter att den muslimska fastemånaden ramadan inletts. Under ramadan rör sig många irakier ofta ute sent på kvällarna.

Senare utförde terrorgruppen ännu ett bombdåd vid bron al-Shahada. Minst elva personer dog och över 40 skadades.

Irakkriget

Totalt har minst 27 personer dödats och över hundra skadats.

LÄS MER: Eiffeltornet släcks ner för att hedra offren

”Vi står med Irak mot det onda”

Brett McGurk, sändebud för den USA-ledda koalitionen, fördömer attacken och uttrycker solidaritet med Irak.

”IS-terrorister har i kväll riktat in sig på barn och familjer som njuter av tid tillsammans på ett glasskafé. Vi står med Irak mot det onda”, skriver McGurk på Twitter.

LÄS MER: Jag vill visa en annan bild av Irak

Hårt drabbat område

Den muslimska fastehögtiden ramadan började för endast några dagar sedan. Många fastande muslimer går då ut för att äta efter att solen har gått ner. Båda dåden inträffade under natten.

IS propagandaorgan Amaq uppger att självmordsbombaren siktade in sig på en samling shiiter.

Det huvudsakligen shiitiska området Karrada har drabbats hårt av flera terrordåd. I juli 2016 dödades 324 människor då en kraftig lastbilsbomb detonerade vid ett köpcentrum i Karrada, även då mitt under ramadan. Även det attentatet utfördes av IS, en sunnimuslimsk extremiströrelse som anser att shiiter är kättare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Irakkriget

Mer i ämnet