Svensk kvinna gripen misstänkt för terrorbrott på flygplats i London

Uppdaterad
Publicerad

En svensk kvinna har gripits på flygplatsen Gatwick i södra London, skriver den brittiska polismyndigheten mot terrorism, Counter Terrorism Policing, i ett pressmeddelande. Kvinnan, som misstänktes för terrorbrott, har nu släppts, enligt brittisk polis.

Den 40-åriga kvinnan ska ha gripits vid 14-tiden lokal tid på torsdagen. Kvinnan ska ha anlänt med ett plan från Italien till Gatwick flygplats utanför London, skriver den brittiska dagstidningen Independent.

Hon ska ha gripits för misstanke om uppdrag, förberedelse eller anstiftan till terrorbrott, enligt pressmeddelandet. Kvinnan ska nu ha släppts och polisen skriver i ett mejl till SVT att man ”inte kommer att vidta ytterligare åtgärder”.

UD bekräftar uppgifterna

Säpo kan inte bekräfta uppgifterna om gripandet.

– Vi känner till de uppgifterna som förekommer i media, men i övrigt är det ett ärende som britterna har hand om. Gripna svenskar utomlands är inte en fråga för oss utan andra enheter, säger Karl Melin, Säpos presschef.

SVT Nyheter har varit i kontakt med Utrikesdepartementet som bekräftar att kvinnan som gripits är svensk medborgare i 40-årsåldern och att misstankarna gällde terrorrelaterad verksamhet.

– Vi kommenterar inte fler detaljer i nuläget. Vår ambassad är i kontakt med lokala myndigheter och följer rättsprocessen, säger Julia Kviberg på UD:s presstjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.