Osama Krayem kopplas samman med mordet på den jordanske piloten Moaz al Kasasbeh i februari 2015, rapporterar La Libre. Foto: TT

Svensk terrormisstänkt kan ha koppling till brutalt IS-mord

Uppdaterad
Publicerad

Svenske Osama Krayem – misstänkt för att ta deltagit i terrorattentaten i Bryssel 2016 – kan ha kopplingar till ett IS-mord där en pilot brändes levande till döds, enligt den belgiska tidningen La Libre.

SVT har tidigare rapporterat om hur svenske Osama Krayem vid 22 års ålder försvann från sitt hem i Malmö. Sedan april 2016 har han suttit i belgiskt häkte, misstänkt för att ta deltagit i terrordådet i Bryssel 22 mars 2016.

Han är även formellt misstänkt för att ha kopplingar till terrordådet i Paris den 13 november 2015, men det är fortfarande oklart hur dessa kopplingar skulle ha sett ut.

Kopplas till brutal avrättning

Nu misstänker belgisk polis att Osama Krayem varit en av de aktiva bakom mordet på den jordanske piloten Moaz al Kasasbeh i februari 2015, det rapporterar den belgiska tidningen La Libre.

Belgiska myndigheter ska enligt tidningen har funnit att Osama Krayem vistades på samma plats där Islamiska staten (IS) brände den jordanske piloten levande till döds i en bur. Hans eventuella medverkan vid avrättningen skulle i så fall ha varit hans första kända brott med koppling till IS.

Den belgiska tidningen skriver också att de nya uppgifterna pekar på att Osama Krayem har varit en viktig soldat i IS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.