Svenska Afghanistankommittén: ”Risk för att våldet eskalerar”

Uppdaterad
Publicerad

Runt 70 människor har dött efter lördagens bombdåd i Afghanistans huvudstad och omkring 165 vårdas för skador. Explosionen skedde vid en flickskola och många av de döda är barn, enligt ögonvittnen till Reuters.

– Det gör ont att se föräldrar sörja sina flickor och klasskamrater som mist sina kompisar, säger Anna Ek, Sverigechef vid Svenska Afghanistankommittén.

Ingen grupp har ännu tagit på sig sprängdådet men Afghanistans president Ashraf Ghani anklagar talibanerna. Under söndagen har dödsiffran stigit och ett 60-tal människor uppges hittills ha dött. På skolan får både flickor och pojkar undervisning i skift och under lördagen var det flickornas undervisningsdag.

För en vecka sen började USA och NATO dra tillbaka sina återstående trupper i Afghanistan. Något som, enligt Reuters, lett till ökat våld mellan regerings- och talibangrupper.

Eskalerande våld i flera år

Anna Ek, Sverigechef vid SAK säger att USA:s uttåg kan bidra till att våldsamma attacker ökar, men en sådan upptrappning har man sett i flera år.

– Våldet har eskalerat de senaste tio åren, civilbefolkningen har drabbats oerhört hårt. Det är klart att det finns en risk att våldet eskalerar ytterligare nu när USA lämnar.

”Viktigast att inte ge upp”

Hon trycker på vikten av att inte ge upp arbetet för fred i Afghanistan, och att man inte ska glömma bort de framsteg som gjorts i landet de senaste tjugo åren.

Till exempel att miljontals fler barn går i skolan, och antalet flickor som går i skolan har också ökat.

– Det viktigaste är att omgivningen inte ger upp, utan fortsätter sätta press på parterna i konflikten så att det kommer till ett vapenstillestånd. Vid sådana här tillfällen känner man sorg, men också att arbetet måste fortsätta, säger Anna Ek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.