• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Experten: ”Många är oroliga”

Uppdaterad
Publicerad

Efter 20 år avslutar USA sitt krig i Afghanistan – och trots framgångar i utbildning och sjukvård är det nu många som är oroliga för att landet återigen ska drabbas av inbördeskrig.

– Man kan fråga sig vad talibanerna egentligen vill, säger Andreas Stefansson, generalsekreterare i Svenska Afghanistankommittén.

USA börjar dra tillbaka sina trupper från Afghanistan redan den 1:a maj och senast den 11:e september ska de sista soldaterna ha lämnat krigshärjade landet. Därmed avslutas den 20 år långa insatsen i Afghanistan, vilket är USA:s längsta krig.

– Vad som händer fram tills den 11:e september är väldigt kritiskt och viktigt, säger Andreas Stefansson i SVT:s Morgonstudion.

Talibanernas maktövertagande

”Kanske i värsta fall ett övertagande av talibanerna”

Svenska Afghanistankommittén hoppas på en politisk lösning på konflikten mellan regeringen i Kabul och talibanerna som styrde landet innan USA:s invasion.

– Men det är många som frågar sig vad det finns för incitament för talibanerna att gå någonting till mötes. De kanske bara sitter och väntar, säger Andreas Stefansson och fortsätter:

– Många är oroliga över att landet går mot mer krig och kanske i värsta fall ett övertagande av talibanerna.

Svenska Afghanistankommittén har många kolleger på plats i Afghanistan, varav 6 000 är lokalanställda afghaner.

-  De ser att det är nödvändigt att internationella trupper lämnar men det är klart att det blir ett slags maktvakuum och man är orolig över hur det kommer fyllas.

– Man ser också tecken på att anti-taliban-miliser har börjat mobilisera så man är rädd att landet ska återgå till inbördeskrig och den här 40-åriga historian av ett pågående krig.

”Den politiska lösningen måste komma till stånd”

Läget i landet beskriver han som ”skört”, även om det i dag finns helt andra förutsättningar än vad det gjorde på 90-talet när talibanerna tog över landet.

– Då var det ett mycket mer söndertrasat land. Nu har du en hel generation av läs- och skrivkunniga, du har en hälsovård som byggts ut och infrastruktur. Det finns också en ganska fri och pluralistisk media och kvinnor som kommit ut i arbetet, säger Andreas Stefansson och tillägger:

– Men den politiska lösningen som måste komma till stånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet