Amerikanska soldater i Afghanistan. Arkivbild. Foto: Jalil Rezayee/EPA

USA kallar hem sina soldater från Afghanistan 11 september

Uppdaterad
Publicerad

USA kommer att kalla hem landets samtliga soldater från Afghanistan till den 11 september. Dessutom följer Storbritannien USA:s exempel. Enligt Nato inleds tillbakadragandet den 1 maj och ska vara klart inom några månader.

President Joe Biden meddelade beslutet på onsdagen, och förklarar därmed ett slut på den amerikanska närvaron i Afghanistan, meddelar Vita huset.

Enligt en högt uppsatt medarbetare till Biden har presidenten kommit till slutsatsen att USA har möjlighet att genomföra trupptillbakadragandet fram till datumet i höst. Det skulle i så fall vara på 20-årsdagen av attackerna mot World trade center i New York och Pentagon i Washington DC.

Varnas för risker

Enligt försvarsalliansen Nato ska tillbakadragandet påbörjas den 1 maj och vara klart inom några månader.

USA kommer därmed att ha kvar trupper i Afghanistan efter den slutpunkt, den 1 maj, som förre presidenten Donald Trump bestämt. USA har mellan 2 500 och 3 000 soldater i Afghanistan. Dessa ingår i Nato:s insats i landet, där sammanlagt 9 600 utländska soldater befinner sig.

Varningar har höjts om att tillbakadragande av trupper kan försämra det redan fragila läget i landet, med en åter stigande våldsspiral medan förhandlingar pågår mellan regeringen i Kabul och talibaner om en fredsplan.

Svenska Afghanistankommittén ser en fara med beslutet:

”Misslyckas man med att få till stånd ett eldupphör och en politisk lösning kan USA:s tillbakadragande i september göra att konflikten trappas upp ytterligare”, skriver Andreas Stefansson, generalsekreterare i Svenska Afghanistankommittén.

Britter lämnar också

Storbritannien kommer att dra tillbaka nästan alla soldater från Afghanistan, till följd av USA:s besked om ett tillbakadragande innan 11 september, rapporterar The Times.

Storbritannien har dragit upp planer för att lämna över den träningsanläggning i Kabul där brittiska styrkor hjälper till i utbildningen av afghanska soldater.

I dag finns omkring 750 brittiska soldater i landet, som till stor del förlitar sig på amerikanskt stöd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.