Svenska ambassaden ”House Of Sweden” i Washington. Foto: TT

Bombhot mot svenska ambassaden i Washington

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetspolis och hundar har sökt igenom byggnaden.

– Någon ringde och lämnade ett bombhot, och vi fick evakuera, säger Therese Lindé, chef på Svenska handelskammaren i den svenska ambassadbyggnaden i Washington, till SVT.

Enligt Therese Lindé utlöstes brandlarmet och 60-70 personer fick lämna byggnaden under lugna former.

Amerikanska Secret Service var på plats inom ett par minuter, och genomsökte byggnaden med bombhundar. Man hittade ingenting och vid tvåtiden svensk tid blåstes faran över. Det bekräftar ambassadör Björn Lyrvall för SVT.

Mystiskt paket undersöktes

Enligt uppgifter till SVT:s korrespondent på plats i Washington så finns det andrahandsuppgifter bland ambassadpersonalen om att den person som lämnade hotet också hade sagt att det handlade om hur Sverige hanterade Assange-frågan. Personen ska också ha sagt att det fanns en bomb i byggnaden.

Senare lokaliserades ett okänt paket inne på området, bekräftar Washingtonpolisen för SVT. Om paketet har koppling till hotet kunde inte polisen bekräfta.

Polisutredningen leds av Secret Service, med hjälp av Washingtonpolisen. Det är oklart när ambassadbyggnaden kan öppnas igen, eller när personalen kan återvända.

Hotet tas på allvar

Svenska UD är förtegen om händelsen:

– Ambassaden har tagit emot hot som förstås tas på allvar. Andra detaljer kommer UD inte kommentera, säger Victoria Bell på UD press, till SVT.

De anställda samlades utanför ambassaden. Vem som ringde in bombohotet är oklart.

– Det är ett säkerhetsärende och vi talar aldrig om dem, säger Bell, till SVT.

Utrikesminister Carl Bildt är informerad om bombhotet, uppger hans pressekreterare Erik Zsiga, enligt Aftonbladet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer