Foto: TT

Svenska ambassaden ser över säkerheten efter Ankaradådet

Uppdaterad
Publicerad

Efter mordet på Rysslands ambassadör Andrej Karlov ser svenska ambassaden i Ankara över sin säkerhet. Den svenska ambassadören Lars Wahlund anser att läget är oroande. ”Vi kan ju inte skydda oss mot turkisk polis”, säger han.

Mitt under sitt tal sköts den ryske ambassadören Andrej Karlov till döds på en fotoutställning i Ankara på måndagskvällen. Strax därefter dödades gärningsmannen efter en större polisinsats – och det visade sig att förövaren själv var polis.

På tisdagsmorgonen kom uppgifter om att turkisk polis har gripit en man som avfyrat skott i luften utanför USA:s ambassad i Ankara. Skottlossningen ägde rum bara timmar efter det att Rysslands ambassadör i staden mördats. Mannen sköt åtta–nio skott i luften innan han greps av polis, rapporterar den statskontrollerade nyhetsbyrån Anatolia enligt TT.

Rysk ambassadör ihjälskjuten

Både konsthallen och den amerikanska ambassaden ligger bara 800 meter från Sveriges ambassad.

Nu ser ambassaden över sin säkerhet.

Möte på EU-nivå

I går beordrades all ambassadpersonal att hålla sig hemma. Nu på morgonen har ambassadens säkerhetsansvarige ett möte med andra säkerhetsansvariga på EU-ambassader. Därefter kommer ambassaden antagligen att ha ett möte med de turkiska myndigheterna för att diskutera läget.

– Vi får se vilka slutsatser man drar på EU-nivå. Det kan vara så att vi får vara mer försiktiga med offentliga framträdanden och skärpa våra säkerhetsrutiner ytterligare. Vi får se vilka åtgärder Turkiet vidtar, vilka försäkringar de kan ge oss, säger Lars Wahlund till SVT Nyheter.

De senaste tre åren har ambassaden skärpt sin säkerhet betydligt, med bättre skalskydd och säkerhetsrutiner.

– Vi har fler vakter och bättre fysiskt skydd. Alla besökare kroppsvisiteras och får gå igenom en säkerhetsbåge. Vi tar inte emot icke föranmälda besök.

Samtidigt betonar han att säkerheten aldrig kan bli hundraprocentig, i så fall går det inte att verka i landet.

Ovanligt mål

Lars Wahlund tycker att attacken mot Andrej Karlov är oroande, eftersom det ytterst sett är Turkiet som har ansvar för ambassadpersonalens säkerhet.

– Vi kan naturligtvis öka vår säkerhet, men vi kan ju inte skydda oss mot turkisk polis. För två veckor sedan hade vi själva ett evenemang i den här lokalen. Hade det kommit en turkisk polis vet jag inte om vi skulle ha stoppat den.

Attacken mot den ryske ambassadören är något nytt. Även om säkerhetsläget i Turkiet har försämrats så riktas vanligtvis attackerna mot andra mål. PKK-anhängare genomför ofta dåd mot den turkiska staten medan terrorgruppen IS riktar in sig på kurder, vänsterintellektuella och turistindustrin, menar han.

Tar de turkiska myndigheterna säkerhetsarbetet på allvar?

– Ja, jag tror de tar säkerhetsarbetet på stort allvar, men sedan är de också väldigt utsatta. Det inrikespolitiska läget är lite skakigt, de är rätt överbelastade. Det är inte så att det saknas poliser i Turkiet, men de får kanske göra andra pritoriteringar.

Är du själv rädd efter det som har hänt?

– Jag har livvaktsskydd, så jag har hot mot mig. Men det ingår i vårt yrke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysk ambassadör ihjälskjuten

Mer i ämnet