Aram Rasul, som är läkare, hjälpte flera skadade passagerare direkt efter kraschen. Foto: Tomas Thorén/SVT

Svenske Aram överlevde flygkraschen i Istanbul: ”Många skrek i panik”

Uppdaterad
Publicerad

42-åriga Aram Rasul från Stockholm var ombord på flygplanet som kraschade under landningen i Istanbul i onsdags. Han mår bra fysiskt, men är omtumlad efter olyckan som dödade tre personer.

-Jag har tack och lov inga allvarliga fysiska skador, säger Aram Rasul och visar upp de omplåstrade armarna och bandaget om näsan. Ansiktet kastades mot stolen framför när planet föll 30-40 meter och slog mot marken.

Planet delades i tre delar.

– En person flög över mig vid kraschen. Han hamnade sedan fastklämd mellan mig och personen bredvid. Det var blod, rök, luktade bensin och många skrek i panik, berättar Aram Rasul på ett hotell i Istanbul i närheten av olyckplatsen, där SVT träffar honom.

”Det var kaotiskt, helt obeskrivligt”

Aram Rasul, som är läkare, hjälpte flera skadade passagerare direkt efter kraschen. Sedan klättrade han och andra passagerare ut från öppningen där planet som slitit isär. Planet delades bara två rader bakom Aram Rasul säte i flygplanet.

– Jag satt på rad 24 och planet slets isär vid rad 26. Det var så kaotiskt, helt obeskrivligt. Den största rädslan var att det skulle börja brinna, säger han.

Efter kraschen vårdades Aram Rasul för lindriga skador på sjukhus i Istanbul. Han har också fått hjälp av svenska konsulatet med praktiska frågor.

– Jag förlorade mitt pass i allt kaos. Det enda jag tänkte på var att rädda andra och mig själv.

Han har nyligen återfått passet och en del av bagaget, som hittades på flygplansvraket.

– Alla mina kläder luktar flygplansbränsle. Men de har i alla fall gett mig en ny resväska, då den förra var nästan helt söndersliten från kraschen.

Ifrågasätter säkerhetsrutiner

Anledningen till olyckan är ännu inte fastställd . Saken utreds nu av turkiska myndigheter. Många har ifrågasatt säkerhetsrutinerna för flygbolaget Pegasus Airlines, vars flygplan råkat ut för upprepande liknande olyckor.

– Det var mycket turbulenta vindar när vi gick ner för landning. Precis innan landning kändes det som piloten tvekade och försökte lyfta igen, säger Aram Rasul.

Ombord på planet fanns 177 passagerare och sex besättningsmän. De tre omkomna passagerarna var turkiska medborgare. Bland de skadade fanns medborgare från 22 olika länder. Aram Rasul ska vara den enda svenska medborgaren enligt Utrikesdepartementet.

Nu väntar Aram Rasul på att flyga hem till Stockholm.

– Det var tur i oturen att det inte gick värre än det gick. Men det var ändå en mycket tragisk upplevelse, säger Aram Rasul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.