En glad Aysen Furhoff efter hemkomsten. Foto: PrivatVisa alla (3)
Visa alla (3)

Svenska Aysen Furhoff hemma igen – flydde över bergen

Uppdaterad
Publicerad
Svenska Aysen Furhoff, 39, nekades utresa ur Georgien. Efter ett och ett halvt år – och en 15 timmar lång strapatsrik vandring över bergen – är hon äntligen hemma i Stockholm igen. ”Jag var så rädd och såg björnar på långt håll”, säger hon.

SVT Nyheter har tidigare berättat om Aysen Furhoff som uppger att hon suttit fängslad i sitt forna hemland Turkiet i fem och ett halvt år, anklagad för ”försök att omstörta den konstitutionella ordningen” och ”försök att avskilja del av det turkiska territoriet”. När hon frigavs för att invänta en ny rättegång flydde hon till Sverige och fick asyl 2002.

Sommaren 2015 reste Aysen Furhoff till Georgien, enligt egen utsago för att hälsa på en vän. Kort efter att hon hade landat i staden Batumi greps hon, eftersom Turkiet hade utfärdat en efterlysning via Interpol. Hon satt häktad i tre månader, men frigavs mot borgen i september förra året. Hon nekades emellertid att lämna landet och myndigheterna beslagtog hennes pass.

Flydde över bergen

Sedan dess har hon förgäves försökt ta sig hem till man och dotter i Stockholm på laglig väg. Till slut såg hon inget annat val än att ta saken i egna händer. Hon beslutade sig för att fly över bergen.

– Vi har testat alla legala vägar och jag förlorar mycket tid. Jag har ett barn och ett liv i Sverige. UD har inte gjort någonting, utan bara sagt att Sverige inte kan lägga sig i ett annat lands processer. Därför var jag tvungen att ta det här beslutet, säger hon till SVT Nyheter.

Vandringen över bergen tog 15 timmar. Hon var utrustad med skidbyxor och täckjacka, men frös hela tiden. Snön gjorde det svårt att ta sig fram.

– Det var runt 20 minusgrader, snö och is överallt. Jag stannade inte, utan gick hela tiden. Om du vilar så dör du.

Navigerade med kikare

Hon gick helt själv och navigerade med hjälp av kikare och Google Earth. På håll siktade hon björnar.

– Jag var så rädd. Men jag hade bara två val, att stanna i Georgien eller min frihet. Då får man kraft.

Vid ett tillfälle var hon nära att ramla ned i en ravin, berättar hon.

– Det var mycket is och jag halkade. Jag stoppade fallet i sista sekunden.

Spelade dum turist

Aysen Furhoff vill inte berätta vilket land hon tog sig in i illegalt. Men när hon kommit över gränsen spelade hon dum turist och lyckades få tag på en taxi, sedan åkte hon till en ambassad där hon fick ett provisoriskt pass utfärdat med hjälp av personbevis och två passbilder. Därefter tog hon ett flygplan till Paris och reste sedan vidare till Stockholm.

På söndagskvällen landade planet på Arlanda, där hon möttes av familj och vänner.

– Vi drack champagne. Vi var så glada, jag ville hela tiden kolla om jag drömde. Vi kramades, kramades, kramades.

Dottern har saknat sin mamma oerhört mycket och är jätteglad, berättar Aysen Furhoff.

– Hon kunde inte sova på nästan hela natten. Hon kommer och kramar och pussar mig hela tiden. Alla bara gråter, vi är riktigt glada.

UD: Hon har fått konsulär hjälp

UD hävdar att man har gjort en hel del för att hjälpa Aysen Furhoff.

– Hon har fått konsulär hjälp från ambassaden och utifrån hennes specifika situation har vi diskuterat hur den konsulära hjälpen har sett ut, säger kansliråd Patric Nilsson.

Däremot hävdar UD att Sverige som tredje stat enligt internationell rätt inte kan påverka en utlämning mellan två andra stater, även om personen är svensk medborgare.

– Det finns inget som säger att medborgarstaten ska ge sitt samtycke. Vi har tagit upp det här ärendet med georgiska myndigheter på hög nivå, även om jag inte kan säga vad som har sagts.

Har ni bett Georgien att agera på ett visst sätt?

– Det som vi säger i ett samtal mellan två stater är något som ska stanna där.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer