Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Experten: ”Det fanns tydliga indikationer” Foto: SVT

Svenska experten om stormningen: ”Visste att något var på gång”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen verkar ha överrumplats av de våldsamma Trump-anhängarnas storming av kongressen, men det finns andra som inte blev lika förvånade.

– Det fanns tydliga indikationer på planering av väpnat våld och även bevis på att beväpnade högerextrema grupper skulle finnas på plats bland demonstranterna, säger Mollie Saltskog, analytiker på säkerhetsföretaget Soufan Group, i SVT:s Morgonstudion.

Svenska Mollie Saltskog arbetar i USA och hennes uppdrag är att kartlägga och analysera extremist-aktiviteter på nätet. Såväl på oreglerade och krypterade chattforum som på traditionella sociala mediekanaler.

Efter att noga ha följt kommunikationen i de hemliga kanalerna var hon och hennes kolleger övertygade om att något var planerat att ske den 6 januari, när senaten skulle godkänna Joe Biden som näste president.

– Minst en vit makt-grupp fanns på plats i Washington dagarna innan och de var tydliga med att de inte var där för att specifikt stötta Donald Trump utan för att ”garantera säkerheten för den vita rasen”.

Underskattat hot

NBC uppger att både federala FBI och polisen i New York City hade skickat underrättelser till polisstyrkan i Capitolium om att det förelåg risk för våldsamheter i samband med protesterna till stöd för Donald Trump. Ändå höjdes inte säkerhetsnivån tillräckligt och när mobben började storma avspärrningarna utanför parlamentet hade polisen inte en chans.

– En intern utredning måste svara på exakt vad som gick fel. Men i grund och botten beror det på att makthavarna helt enkelt underskattar hotet från våldsbejakande högerextremism, konspirationteorianhängare, antiregeringsmiliser och vad man i min bransch kallar för desinformationsterrorism, säger Mollie Saltskog.

Risk för terrordåd

Minst 25 utredningar gällande inhemsk terrorism har startats efter våldsamheterna kring Capitolium. Nyligen greps två män som under stormningen hade på sig militära kläder och bar på buntband, något som kan tyda på att man planerade att ta gisslan. Flera demonstranter var också beväpnade och man har även hittat sprängladdningar i närheten.

Pentagon bedömer att det finns risk för fler terrordåd fram till den 20 januari då demokraten Joe Biden ska sväras in som president.

Enligt Mollie Saltskog är det på krypterade forum som konspirationsteoretikerna och de våldsbejakande högerextrema grupperna kommunicerar, rekryterar anhängare, söker finansiering och sprider sin propaganda.

Internationellt nätverk

– Vår research har under flera års tid visat att detta är det största terroristhotet mot USA. Mycket större än hotet från exempelvis våldsbejakande islamistisk terrorism.

Hon menar också att det inte är ett inhemskt fenomen utan att det finns förgreningar långt utanför USA:s gränser:

– Många grupper är med i ett transnationellt nätverk som sträcker sig från Kanada till Sverige, Storbritannien, Ryssland och Australien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer