Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från renoveringen av pyramiden i Giza. Foto: AFP

Här renoveras pyramiderna i Egypten – möts av stark kritik

Uppdaterad
Publicerad

Ett renoveringsprojekt har påbörjats av Mykerinos pyramid i Giza. Att den 4 500 år gamla byggnaden ska få ett nytt lager har fått blandade reaktioner.

– Jag tycker att det är en mycket dålig idé, säger egyptologen och universitetslektorn Nils Billing.

Projektet väckte uppmärksamhet efter att Mostafa Waziri, generalsekreterare för Egyptens högsta råd för antikviteter, publicerat ett klipp som visar hur den gamla pyramiden håller på att täckas av ett lager granit.

Det nya yttre lagret är ett försök att återställa pyramidens ursprungliga utseende – men har väckt många kritiska röster.

– Att restaurera är att att underhålla något – och det måste vi göra. Men att rekonstruera är ju att försöka tänka ut hur någonting såg ut. Det är alltid problematiskt och det brukar inte alltid lyckas så väldigt väl, säger Nils Billing, som utöver sin roll som universitetslektor även är arkeolog.

Han menar att tillvägagångssättet är otidsenligt, och blev förvånad över nyheten.

– Jag tyckte det lät jättekonstigt.

Se klipp från renoveringen i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.