Foto: TT

Svenska företag evakuerar i Irak

Uppdaterad
Publicerad

Den sunnitiska terrororganisationen Isis frammarsch i Irak fortsätter och FN varnar för folkmord. Nu har svenska storföretag börjat evakuera sin personal i landet.

Ericsson har ungefär 40 anställda i Irak, några av dem svenskar. Företaget har tre kontor i landet, i huvudstaden Bagdad och i Erbil och Sulaymaniyah.

– Vi har flyttat många av våra medarbetare från de här platserna till säkrare ställen i landet. Vilka vill vi av säkerhetsskäl inte säga, säger Ericssons presschef Elisabeth Manzi.

Följer händelseutvecklingen

Enligt henne är det inte aktuellt att de ska återvända till sina hemländer i nuläget. Men företaget och dess säkerhetsansvariga följer noga händelseutvecklingen i Irak, tillsammans med landets myndigheter.

Även ABB har gjort tillfälliga förflyttningar av delar av sin personal i landet.

Förbereder evakuering

Scania, som har omkring 60 personer i landet, ett par av dem svenskar, höjer beredskapen och förbereder sig för eventuell evakuering.

– Vi har beredskap att flyga hem våra anställda om så skulle behövas och vidtar de åtgärder som situationen påkallar, säger företagets presschef Hans-Åke Danielsson.

Scania har personal i Erbil, Bagdad och Basra. Övriga säkerhetsåtgärder kan vara att låta anställda stanna hemma vissa dagar, se över personalens resvägar och förstärka med säkerhetspersonal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet