Svenska lärosäten på rekryteringsresa till Iran – strax efter dödsdomen mot Djalali

Uppdaterad
Publicerad

Den svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali står alltjämt inför risken att avrättas av Iran. Samtidigt som svenska lärosäten nu kräver att han ska friges har minst 13 olika universitet och högskolor själva fortsatt att samarbeta i Iran, visar SVT:s kartläggning.

Den 8 april 2018 har KI-forskaren Ahmadreza Djalali suttit fängslad i Iran i närmare två år. Han har enligt honom själv torterats och har nyligen dömts till döden i en dem som kritiserats hårt av människorättsorganisationer. Samma dag reser en delegation från Sverige till Teheran för att träffa myndighetsföreträdare och representanter för ett antal universitet i Iran.  

De svenska lärosätena beskriver besöket som en rekryteringsresa för att locka studenter från Iran till Sverige. Resan innehåller flera evenemang i dåvarande ambassadör Helena Sångelands residens och en turné till olika universitet samt till Irans departement för högre utbildning, MSRT. Besöket arrangeras av bland annat Lunds universitet som bjuder med personer från Högskolan i Borås, Chalmers, Linnéuniversitet, Malmös universitet, och Högskolan i Halmstad. Även Kungliga tekniska högskolan deltar i resan men skickar tidigare studenter som redan finns på plats i Iran.

Fallet Djalali

”Det är chockerande”

Projektledaren vid Lunds universitet, Majid Mahdi försvarar resan.

– Resan handlade helt och hållet om marknadsföring av svensk högre utbildning så någon dialog om politiska omständigheter i landet fördes inte med ambassaden, säger han.

Men att svenska universitet deltog i resan samtidigt som Ahmadreza Djalali hade en fastställd dödsdom mot sig får nu också kritik.

– Det är chockerande, säger Daniel Roth, forskningsledare vid organisationen United against nuclear Iran som vill att länder ska sluta göra affärer med Iran. Han fortsätter:

– Framförallt timingen. Och den stora skillnaden mellan det svenska agerandet, som i praktiken var att sopa fallet Djalali under mattan, och hur Belgien agerade, det var så tydlig skillnad.

13 lärosäten i samarbeten efter dödsdomen

SVT Nyheters kartläggning visar att minst 13 svenska lärosäten haft pågående samarbeten eller avtal om utbyten med iranska motparter sedan dödsdomen mot Djalali. Högskolan i Borås och Högskolan i Gävle har till och med slutit nya avtal 2018, och Luleå tekniska universitet så sent som i maj 2020. 

– Vi har inte gjort så mycket åt vårt samarbete. Nu på senare tid har coronapandemin satt käppar i hjulet men vi har ju känt till den här domen även före corona. Och vi tror fortsatt på ett utbyte med de forskare och universitet som vi har kontakter med, säger Mats Tinnsten, rektor vid högskolan i Borås. 

SVT: Om Iran verkställer dödsstraffet, kommer ni då att tänka om? 

– Om det oerhörda inträffar ja då där det klart att vi måste sätta oss ner och fundera. Det vore alldeles oerhört om de genomförde detta. Jag skulle bli riktigt förvånad och chockad faktiskt, i det läget får vi sätta oss ner och fundera, säger Tinnsten.  

Belgien satte stopp för samarbeten

Det finns ingenting som formellt hindrar svenska universitet från att samarbeta med motparter i Iran. Men medan samarbetena har fortsatt i Sverige, och nya avtal till och med slutits så har universitet i Belgien, där Djalali varit gästforskare, valt att sätta stopp för samarbeten med Iran. 

–  Om han avrättas så skulle det vara mycket svårt att fortsätta samarbeta med Iran. Men redan nu är vi väldigt tydliga med att vi inte anser att vi kan starta nya projekt eller ta in nya studenter, säger Caroline Pauwels, rektor vid Bryssels Fria Universitet. 

Lärosäten som haft samarbeten med iranska motparter sedan Djalali dömdes till döden

Samarbeten kan se ut på olika sätt. Ibland sker de på institutions- eller fakultetsnivå, ibland centralt på ledningsnivå. Även olika typer av avtal kring studentutbyten eller gemensamma examen har vi räknat in. Däremot har vi inte räknat in enskilda samarbeten mellan forskare. Följande svenska universitet och högskolor har haft minst ett samarbete med iranska motparter sedan Djalali dömdes till döden.

  • Lunds universitet
  • Chalmers tekniska högskola
  • Linnéuniversitetet
  • Malmö universitet
  • Kungliga tekniska högskolan
  • Högskolan i Borås
  • Högskolan i Halmstad
  • Göteborgs universitet
  • Mälardalens högskola
  • Luleå tekniska universitet
  • Högskolan i Jönköping
  • Högskolan i Gävle
  • Högskolan i Skövde 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Djalali

Mer i ämnet