Foto: Privat/TT

Svenska Maria Rivera Johansson om förödelsen i Puerto Rico

Uppdaterad
Publicerad

En dryg vecka har gått sedan orkanen Maria slog till mot Puerto Rico och orsakade stor förödelse på ön.
– Stämningen är väldigt låg och många behöver hjälp, säger Maria Rivera Johansson som bor i huvudstaden San Juan.

Göteborgsbördiga Maria Rivera Johansson bor just nu på en båt i San Juans hamn. Utan ström och med dålig tillgång på vatten blir det för varmt att sova inomhus, skriver hon till SVT Nyheter.

Det är fortfarande svårt att nå fram via telefon men internetuppkopplingen fungerar åtminstone.

Foto: Privat

Sedan nio månader bor och arbetar hon som kock i Puerto Rico. Men den senaste veckan har till stor del handlat om att försöka komma tillbaka till en normal tillvaro.

Huset som hon normalt bor i är vattenfyllt och ”ser ut som ett bombnedslag” berättar hon.

– Alla är trötta och det är varmt. Man jobbar för att försöka återställa allt men vissa har varken vatten eller mat så det blir svårt att jobba då.

Utegångsförbud på kvällarna

Sedan en tid tillbaka råder utegångsförbud efter klockan 18.00, berättar hon. Gator som vanligtvis är fyllda av turister är tomma och mörka och restaurangerna säljer ingen alkohol på kvällarna.

Vägarna är framkomliga men däremot ligger fortfarande skyltar och trafikljus längs marken. Bilder från ön visar omkullvälta bilar och träd som ännu ingen har tagit reda på.

Foto: Privat

– Vissa delar är mer skadade än andra men i största delen är allt kaos. Det finns inga pengar i bankomaterna, bensinen börjar ta slut och likaså maten. Vi köper bara burkmat, skriver hon.

Timlånga köer till bensin

Omkring hälften av Puerto Ricos cirka 1.100 bensinstationer är ur bruk och den som ändå försöker tanka får räkna med att köa i timmar.

– Vi vet inte hur lång tid det kommer ta till ön blir återställd men vi hoppas på det bästa. Först vill vi ha el och vatten, det är det viktigaste. Sen hoppas vi att det kommer rulla på därifrån, säger Maria Rivera Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Orkanen Maria

Mer i ämnet