Appen visar antal fertila dagar med rött i kalendern och icke fertila dagar med grönt Foto: SVT

Annons för preventivmedelsappen Natural cycles förbjuds i Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

En annons för svenska Natural cycles preventivmedelsapp har förbjudits i Storbritannien för att den ansågs vara vilseledande av landets motsvarighet till reklamombudsmannen Advertising standards agency (ASA). De ansåg att annonsen överdrev appens effektivitet.

Efter att Advertising standards agency (ASA) i Storbritannien fått in tre klagomål kring appen Natural cycles annons inledde man en undersökning. Nu har de förbjudit annonsen eftersom den anses vara vilseledande, skriver The Guardian.

Svenska natural cycles har lanserat en algoritm som analyserar kroppstemperaturer för att berätta exakt var en kvinnas menscykel befinner sig. Kvinnan använder en termometer och skriver in siffror i en app och påstås på så sätt räkna ut vilka dagar hon behöver skydda sig för att förhindra en oönskad graviditet.

Vilseledande budskap i annonsen

Enligt The Guardian har Natural cycles själva publicerat studier som antyder att om appen används perfekt enligt instruktionerna, det vill säga om man bland annat är noggrann med att använda termometern vid exakt samma tidpunkt varje dag, så är appen 99 procent säker.

Samtidigt menade man att den typiska användningen annars har en säkerhet på 93 procent – värden som kan jämföras med p-piller.

ASA ansåg att detta budskap var vilseledande då vissa experter har varit skeptiska och noterat att appen var mindre effektiv än andra preventivmedel eftersom effektiviteten beräknades på hur strikt användaren var med att använda termometern.

Ansågs inte vara certifierad

Annonsen publicerades på Facebook där det stod att ”Natural cycles är en mycket noggrann och certifierad, preventivmedelsapp som anpassar sig till varje kvinnas unika menstruationscykel”. 

En talesman för ASA säger till The Guardian att ”användningen av ordet certifierad tyder på att det ska finnas hög grad av bevis som stödjer dessa påståenden, men i själva verket fanns det inte tillräckligt med bevis förutom från företaget självt”.

Natural cycles kommenterar händelsen skriftligt för SVT Nyheter:

”Vi respekterar resultatet av undersökningen från det brittiska Advertising Standards Authority (ASA) av en Facebookannons som låg ute i ungefär fyra veckor i mitten av 2017. Undersökningen påbörjades för nästan tolv månader sedan och annonsen togs bort så snart vi fick kännedom om klagomålet”, skriver Raoul Scherwitzl, vd för Natural cycles.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.