Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här protesterar hon mot Iran i Europaparlamentet Foto: Europaparlamentet

Svenska parlamentarikern klippte av sitt hår i EU-parlamentet

Uppdaterad
Publicerad

Under kvällen debatterades protesterna i Iran i EU-parlamentet. Under debatten klev den centerpartistiska EU-parlamentarikern Abir Al-Sahlani upp i talarstolen – och klippte av sig håret efter ett anförande. 

– Jag ville visa Irans kvinnor att jag har hört dem och att jag står på deras sida, säger hon till SVT Nyheter.

I talet riktar hon kritik mot övriga parlamentariker och säger att de gjort för lite för att möta det mod som Irans kvinnor har visat under de senaste veckornas omfattande protester. I snart tre veckor har tusentals människor deltagit i protesterna mot regimen efter att 22-åriga Mahsa Amini dödats av den iranska säkerhetspolisen.

Under tisdagen sammanträdde EU-parlamentet för att debattera protesterna. När det var Abir Al-Sahlanis tur att tala riktade hon sig direkt mot Europeiska unionens högsta representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik, Josep Borrell, och utkrävde ett tydligare ställningstagande. 

– Ett mod som inte har mötts av dig, Josep Borrell, när du inte tog chansen i FN:s generalförsamling att ta ett tydligt ställningstagande för mänskliga rättigheter, säger hon i sitt tal. 

Möttes med stor förundran

Efter anförandet tog hon fram en sax som hon dolt i sina talpapper och klippte av sig en bit av sitt hår.  

– I tre veckors tid har kvinnorna i Iran visat på mod, varit ute och demonstrerat och krävt sin rätt till frihet. Jag blir så frustrerad över den ryggradslöshet som EU:s ytterst ansvariga för utrikespolitiken Josep Borrell visar, säger hon till SVT Nyheter.

– Därför kände jag i dag att vi behövde lyfta detta i EU-parlamentet och visa att kvinnors frihet överallt i världen är lika viktig som den är i EU. För det är dessa värderingar som EU bygger på. 

Enligt Al-Sahlani ska Borrell ha reagerat med att gapa stort i förundran, medan många andra kramat om henne på vägen ut och tackade henne för hennes mod. Hon uppger att hon inte förväntar sig några kommentarer från Borrelli själv och tror inte att han är ”mottaglig för samtal” med henne.

Så du förväntar dig inga svar alls efter aktionen?

– Nej. Det brukar man inte få när man talar om kvinnors rättigheter.

Al-Sahlani: Sverige kan visa sitt stöd mycket tydligare

Hon förklarar att det är tradition i Iran bland kvinnor att klippa av sig håret när de är arga eller i sorg. Abir Al-Sahlani, som har ursprung i grannlandet i Irak, säger att det kändes “helt rätt” och att hon hade ett behov av att “agera och inte bara säga saker”.

– Sverige kan visa sitt stöd för kvinnorna i Iran på ett mycket tydligare sätt. De vill ha internationellt stöd för att få energi och känna att de inte är ensamma., säger hon.

Hon beskriver att hon själv blev väldigt berörd av aktionen.

– Att visa på en fysisk manifestation av den ilska jag kände – det tog också på mig, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.