Foto: TT/Svenska PEN

Svenska PEN om kungens inställda Kina-resa: ”Ett tydligt ställningstagande”

Uppdaterad
Publicerad

Kungen ställer in sin planerade resa till Kina till följd av att Kina, trots påtryckningar, ännu inte har frigivit den svenske förläggaren Gui Minhai. Detta erfar SVT. Föreningen Svenska PEN som har varit drivande i Minhais frigivning ser kungens agerande som ett tydligt ställningstagande.

– Helt rätt, säger Jesper Bengtsson, ordförande för Svenska PEN.

Den svenska regeringen har under flera år arbetat för att få den svenske förläggaren Gui Minhai, som sitter fängslad i Kina, frigiven. Enligt uppgifter till SVT är förhandlingarna om Minhais frigivning inne i ett känsligt skede vilket har lett till att kungen har ställt in sin planerade resa till Kina. Ett tydligt ställningstagande, tycker Jesper Bengtsson, ordförande för föreningen Svenska PEN.

Viktigt att markera

– Om det här stämmer så är det ett utmärkt beslut. Det är ett tydligt ställningstagande från kungens sida och det är precis det jag tror behövs. Sverige måste visa att man inte accepterar att en svensk medborgare sitter fängslad i ett annat land, på lösa grunder.

Försvunna förläggaren Gui Minhai

Samtidigt är Jesper Bengtsson förvånad över att kungen gör en så pass tydlig markering. Det är ovanligt, säger han.

– Han har inte gjort några ställningstaganden vid utländska statsbesök tidigare och jag vet att han har fått kritik för det.

2015 försvann Gui Minhai från sin semesterlägenhet i Thailand och 2016 framkom att han satt i hemligt kinesiskt förvar. Några månader efter att statsminister Stefan Löfven besökte Kina sommaren 2017 släpptes Minhai, men greps snart igen.

Ingen insyn

Sedan dess är omvärldens insyn nästintill obefintlig, något som också ligger till grund för Svenska PENs skarpa kritik mot kinesiska myndigheter.

– Vi har hela tiden krävt att kinesiska myndigheter ska offentliggöra hur han mår och var han befinner sig, men det har inte beviljats från Kinas sida, säger Jesper Bengtsson.

Förhandlingarna som pågår mellan Kina och Sverige om Minhais frisläppande är komplicerade och har tagit många turer.

Hur påverkar den här typen av offentliga ställningstagande Minhais möjligheter att bi fri?

– Historiskt sett har det varit bättre att vara öppen, det är alltid lättare för en regim att se till att någon glöms bort om det är tyst. I det här fallet ser jag ingenting som skulle tala för att tystnad skulle vara något positivt, säger Jesper Bengtsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunna förläggaren Gui Minhai

Mer i ämnet