Tyra Delberger är fast på flygplatsen i Cebu i Filippinerna där evakueringsflygen ställs in gång på gång. Foto: Mark R. Cristin, epa, TT / privat

Svenska Tyra, 20, fast i Filippinerna: ”Helt kaosartat”

Publicerad

Allt fler länder stänger sina gränser och flera svenskar är just nu strandsatta runtom i världen. En av dem är Tyra Delberger, 20, som sitter fast på en flygplats i Cebu i Filippinerna.

– Situationen är riktigt inhuman, folk sitter på varandra och det är helt kaosartat, säger hon.

Tyra Delberger har rest runt i Asien sedan oktober förra året och kom till Filippinerna för två veckor sedan. Tillsammans med ett gäng andra svenskar befann hon sig på ön Siargao när beskedet om att coronautbrottet klassades som en pandemi kom.  

– Ute på ön började de stänga ner och de började ställa in inrikesflyg. Så vi fick bråttom att ta oss därifrån, säger Tyra.

Coronapandemin

”Vi bara slängs runt”

De lyckades ta sig till Cebu – sedan tog det stopp. Inga flyg eller båtar kunde ta dem vidare till Manilla, varifrån de bokat en flygresa hem, och i dag fick de beskedet att Cebu inför utegångsförbud och stänger ned hotell. 

– Vi sitter fast på flygplatsen med en massa andra turister. Alla turister är helt hopbuntade och skickas fram och tillbaka, säger hon och fortsätter:

– De säger att de har satt in räddningsflyg för att ta oss till Manilla, sedan ställer de in dem. Det är olika info från halvtimme till halvtimme och vi bara slängs runt.

Samtidigt vill hon betona att hon och henne sällskap känner sig omhändertagna av Filippinerna.

Tyra Delberger berättar att hon genom en grupp på Facebook varit i kontakt med andra svenskar som också sitter fast i Filippinerna, och att de upplever informationen från svenska UD som bristfällig:

– Sedan vi kom hit i förrgår har vi försökt kontakta ambassaden, konsulat och jourlinjen. Det vi fått som svar är att det är upp till oss att göra vad vi kan för att komma hem. Problemet är att vi inte kan ta oss vidare till vårt flyg på något sätt.

UD: ”Kan inte gå emot landets lagar”

UD:s presstjänst uppger att de är medvetna om de stränga reglerna i landet och att de följer situationen noga. 

– Vi gör vårt allra bästa för att alla ska nås av rätt information och vi hoppas de kan hitta en lösning på bästa sätt, men vi kan inte gå emot landets lagar om man till exempel satt ett område i karantän, säger Lina Eidmark, presskommunikatör på UD.

UD uppger också att det i nuläget inte finns några planerade assisterade utresor från specifika områden men att inte utesluter den möjligheten vid behov framöver. 

Tidigare hade Filippinerna satt en deadline för turister att ta sig ut ur landet innan den 19 mars. Nu har den skjutits fram till 14 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet