Så här skriver danska tidningen Politiken om svenska valet. Foto: SVT

Svenska valet dominerar nyhetsmedier i världen

Uppdaterad
Publicerad

Politiskt kaos, dödläge, en svensk nagelbitare, och Sverigedemokraternas framgång. Så rapporterar utländska medier om svenska valet.

”Det kommer krävas politisk voodoo för att bilda en regering i Sverige”, skriver journalisten Noa Redington på danska Politiken.

Amerikanska CNN, brittiska The Guardian, franska Le Monde, norska VG, danska Politiken – listan kan göras lång med alla utländska medier som just nu uppmärksammar det svenska valresultatet.

”Det svenska valet kan bli en thriller och dramat är inte över”, så skriver norska tidningen Aftenposten om svenska valet. Även norska tidningen Verdens Gang skriver om att det väntas bli en svensk ”val-thriller” när partierna nu ska försöka bilda en regering.

Val 2018 – #dinröst
Så skriver norska tidningen Verdens Gang om svenska valet. Foto: SVT

Framför allt är det Sverigedemokraterna som dominerar mycket av rapporteringen i utländska medier. Tyska tidningen De Spiegel skriver om att högerpopulismen aldrig varit så stark i svensk historia, men att mycket ändå talar emot att SD kommer att få något inflytande i politiken.

Så skriver den franska tidningen Le Monde om svenska valet. Foto: SVT

Franska tidningen Le Monde beskriver de två olika blockens problematik med Sverigedemokraterna som att inget parti vill göra en ”pakt med djävulen”. I artikeln lyfts också att inte ens de mest konservativa rösterna inom riksdagspartierna tros vilja sträcka ut en hand.

Så här skriver brittiska tidningen The Guardian om svenska valet. Foto: SVT

Brittiska tidningen The Guardian nämner också problematiken med att de två största blocken, båda med låg majoritet, måste förhålla sig till Sverigedemokraterna – som inget hittills sagt sig vilja samarbeta med. Tidningen lyfter precis som många andra medier att en oviss tid väntar svensk politik och att det tros ta lång tid innan en ny regering har bildats.

Så här skriver danska tidningen Politiken om svenska valet. Foto: SVT

Danska tidningen Politiken tror att det kommer kräva ett politisk voodoo för att bilda regering i Sverige. Och den stora frågan nu är om de borgliga partierna kommer att vilja samarbeta med Sverigedemokraterna eller inte för att bilda en regering.

Så skriver amerikanska tv-kanalen CNN om svenska valet. Foto: SVT

Andra medier lyfter också Socialdemokraternas tapp. Amerikanska CNN skriver om utmaningarna som partiet ställs inför, framför allt gällande migrationspolitiken – hur väljare valt att lämna partiet för Sverigedemokraterna.

Tidningen nämner att det speglar liknande trender i politiska landskap i andra europeiska länder efter den stora flyktingströmmen till Europa 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet