Azad Hamed Halegi är orolig över sina föräldrar som drivits bort från sitt hem i Sinjar-området

Svenska yazidier oroliga

Publicerad
Många svenska yazidier lever med oro över sina anhöriga som drivits bort från sina hem i Sinjarområdet. En av dem är Azad Hamed Halegi i Borlänge.

– Klockan var sju på morgonen när jag fick ett samtal från bekanta som sade att min familjs by i Sinjarområdet blivit omringat av IS. Min familj lyckades fly till bergen fem kilometer bort med bil. De fick inte med sig någonting förutom kläderna de bar, berättar Azad Hamed Halegi för SVT Nyheter.

Familjen lyckades få hjälp av en hjälporganisation att ta sig till ett flyktingläger i den kurdiska staden Zakho. 

”Finns inget liv där”

Azad flydde till Sverige år 2005. Redan då var det tufft att leva som yazidier i Irak.

– Det finns inget liv där. Livet är svårt där. Jag flyttade till Sverige först, sedan kom min fru och mina barn. Mina föräldrar och bror blev kvar, säger han. 

I dag är familjen bosatt i Borlänge, liksom många andra yazidier. Azads föräldrar lyckades inte ta sig till Europa.

– När mina föräldrar flydde levde de uppe i bergen i flera dagar utan någon mat, innan de fick kontakt med en hjälporganisation. Av huset som de bodde i finns bara rester kvar. 

Få återvänder

Terrorgruppen IS anfall och ockupation av Sinjarområdet i nordvästra Irak var en katastrof för yazidierna. Nästan alla flydde och trots att större delen av Sinjar återtogs för mer än ett år sedan har bara omkring en bråkdel av alla yazidier vågat sig tillbaka, enligt hjälporganisationen Yazda.

Varken Azad eller hans föräldrar vill eller vågar åka tillbaka till Sinjarområdet. IS har satt skräck i hela området och minnena är för tuffa. 

– Sinjar är katastrof just nu. Jag vill inte åka tillbaka, nej, nej, nej, upprepar han.

Försöker hjälpa andra

Azad har försökt hjälpa yazidier som tvingats fly från sina hem och bor på flyktingläger i Irak. 

För två år sedan tog han initiativet att samla ihop kläder och förnödenheter och åkte till flyktinglägret i Zakho, där även hans föräldrar och bror befinner sig. Synen av föräldrarna som tvingats fly och får sova i ett tält var bland det svåraste.

Att åka därifrån, till trygga Sverige, och veta att föräldrarna var kvar i ett kallt läger fick Azad att bryta ihop. 

– Vi grät och kramades i flera timmar och kunde knappt prata med varandra, säger han och fortsätter:

– Jag pratar med mamma och pappa över telefon ibland. De säger att det är tufft att leva i ett tält. Det regnar och snöar och på sommaren blir det för varmt. Så det är svårt att hålla sig frisk. Det går inte dag då jag inte tänker på dem, säger Azad.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer