Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har stämplat tio utländska diplomater som ”persona non grata”, icke önskvärda, i Turkiet. Foto: Ozan Koze/TT

Svensk ambassadör tvingas ur Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges ambassadör i Turkiet är på väg att utvisas från landet.

Detta efter att presidenten Recep Tayyip Erdogan sagt att han tillsammans med nio andra ambassadörer kommer att förklaras ”persona non grata”.

– Erdogan uttalade sig tidigare i veckan, då var han något försiktigare. Men nu är det tydligt att han trappar upp, säger SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén.

Det är det första steget i den diplomatiska processen för att utvisa ambassadörer.

– Jag har beordrat vår utrikesminister att förklara dessa tio ambassadörer som persona non grata så snart som möjligt, säger Erdogan i ett uttalande.

”Vi noterar medieuppgifterna. Vi har inte fått någon information från turkiska myndigheter”, meddelar det svenska utrikesdepartementet.

Sveriges ambassadör i Turkiet är sedan den 1 september 2020 Staffan Herrström.

– Han kommer med största sannolikhet inte längre vara välkommen i Turkiet, säger SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén.

Exakt vad detta kommer att innebära för Sveriges relationer med Turkiet är oklart, men Erdogans beslut lär inte göra situationen helt okomplicerad, tror Tomas Thorén.

– Det lär bli en rejäl fnurra på tråden. Det är klart att det är allvarligt och sätter press på Sverige och de andra nio länderna.

Det var i måndags Sverige gjorde ett gemensamt uttalande tillsammans med Danmark, Frankrike, Finland, Kanada, Nederländerna, Norge, Nya Zeeland, Tyskland och USA om att den fängslade affärsmannen och aktivisten Osman Kavala bör släppas.

Kavala har varit frihetsberövad sedan 2017 och anklagas bland annat för att ha organiserat protester 2013 mot ombyggnaden av Gezi-parken i Istanbul. Han frigavs i februari 2020, bara för att gripas igen några timmar senare – denna gång misstänkt för delaktighet i kuppförsöket 2016.

I uttalandet skrev man bland annat att fängslandet av Kavala ”kastar en skugga” över Turkiet.

– Tanken med att göra detta tillsammans var att ta skydd i gemenskapen, men Erdogan drar sig ändå inte för att svara så här aggressivt.

Krav från Europadomstolen

Danmarks, Frankrikes, Finlands, Kanadas, Nederländernas, Norges, Nya Zeelands, Sveriges, Tysklands och USA:s ambassader kräver i ett uttalande att Osman Kavala släpps på friges omedelbart.

”I dag är det fyra år sedan det pågående frihetsberövandet av Osman Kavala började. De fortsatta förseningarna av hans rättegång, bland annat genom att slå ihop flera olika åtal samt att man lägger till nya efter det att han tidigare har friats, kastar en skugga över respekten för demokratin, rättsstatsprincipen och transparensen i det turkiska rättsväsendet”, skriver länderna i uttalandet.

Europadomstolen (ECHR) har beskrivit rättsfallet mot Kavala som ett sätt för Turkiet att tysta honom och begärde redan 2019 att han skulle släppas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.