Louise Medman bär munskydd när hon går ut. Foto: Privat

Svenska Louise i Indien: ”Känner mig isolerad”

Publicerad

Kraftiga luftföroreningar lamslår Indiens huvudstad Delhi. Miljontals munskydd har delats ut, skolor har stängts ner och bilkörning begränsas.
– Vi känner oss isolerade. Vi har tejpat igen fönster och ventilation, säger Louise Medman, som bor i Delhi med sin familj.

I fredags var Delhis luft så dålig att den låg nio gånger över Världshälsoorganisationens rekommendationer. Det innebär att det är en hälsorisk att vistas ute och invånarna uppmanades att hålla sig inne.

I lördags kom svensken Louise Medman och hennes familj hem till Indien efter en resa i Japan. På flygplatsen möttes de av ett täcke smog.

– Hela flygplatsen var täckt av en tjock dimma. Det var en stor kontrast mot Japan och jag blev chockad, säger Louise Medman, som bott i Indien sedan 2017.

”Jag får huvudvärk”

Hon säger att det här är de värsta luftföroreningar som hon varit med om. Flera miljoner munskydd har delats ut och under måndagen infördes körförbud för hälften av stadens bilar. Siffran på registreringsskylten avgör vem som får köra och inte.

– Så här illa har det inte varit sedan jag flyttade hit. Jag får huvudvärk och vi går ut så lite som möjligt. Men vi måste gå ut med våra hundar så att de får kissa. Även de känner av föroreningarna och börjar nysa.

Hunden Nisse vid en luftrenare. Foto: Privat

”Många har inte råd med munskydd”

Många skolor har stängts ner på grund av luftföroreningarna. Men Louise Medman två döttrar går i en amerikansk skola, som har luftrenare och därför kan skolan hållas öppen. Däremot hålls ingen utegymnastik och barnen får hålla sig inne hela tiden.

Hemma har familjen tejpat igen fönster och ventilation och de öppnar bara dörrarna när de måste. De har en till två luftrenare i varje rum. De är högljudda och måste göras rent hela tiden.

Igentejpat fönster. Foto: Privat

– Vi känner oss isolerade, men vi är ändå lyckligt lottade som har råd med det. Många indier har inte ens råd med munskydd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer