Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De befann sig på arenan under dådet i Bryssel – hör dem berätta i klippet. Foto: SVT

Svenskarna Dan och Matilda var på arenan i Bryssel: ”Många var i chock”

Uppdaterad
Publicerad

I flera timmar fick de svenska fotbollssupportrarna vänta på att få lämna arenan i Bryssel. Dan Oraham, svensk på plats i Bryssel, berättar att han satt utomhus länge i väntan på att kunna ta sig därifrån.

– Vi valde att lämna självmant vid halv två, då hade vi varit där sedan klockan åtta på kvällen, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Matilda Anttonen befann sig också på fotbollsarenan och berättar att matchen knappt hann börja innan oron spred sig.

– Vi hann precis börja sjunga nationalsången när vi såg push-notisen att det hade varit en skjutning. Sedan kom nyheten att det var svenskar, säger hon.

Svenskar döda i terrordåd i Bryssel

Dan Oraham säger att en tryckt stämning tog över läktarna.

– Det blev riktigt svårt att fokusera på matchen när man började förstå vad som hade hänt. Många kände också att vi inte fick någon information.

Ungefär 400 svenskar har fått hjälp under kvällen och natten, säger Svenska Fotbollsförbundets säkerhetschef. De sista svenska supportrarna kunde lämna arenan vid klockan 04 på morgonen, under polisens bevakning.

Ska träffas idag

Dan Oraham och Matilda Anttonen gör båda två sin praktik på Europaparlamentet i Bryssel. Idag känns det lite otäckt, säger Dan, men samtidigt är det viktigt att hålla ihop.

– Vi som var där ska nog samlas idag och försöka smälta vad som har hänt, och finnas där för varandra. Det är en väldigt jobbig händelse för ett så pass litet community, säger han.

Se Dan och Matilda berätta i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenskar döda i terrordåd i Bryssel

Mer i ämnet