Foto: TT

Svenskarna i Bryssel: ”Terrorn kan aldrig få oss att lämna stan”

Uppdaterad
Publicerad

Direkt efter terrordåden i Bryssel lämnade många staden för att komma undan terrorn. Men när SVT Nyheter kollar läget bland några av de 6.000 svenskar som bor i staden så finns en sak gemensamt – inte en enda tänker flytta härifrån för gott på grund av det som hänt.

– Det här påverkar inte det faktum att Bryssel är min hemstad. Jag har jobb här, min partner har jobb här, vi har barn här. Vi kan ju inte fly härifrån, och varför skulle vi göra det? Jag tror inte att det är säkrare någon annanstans, säger Marie Englund, it-projektledare som bott i Bryssel i över tio år.

SVT Nyheter har dygnen efter terrordåden pratat med flera hundra personer på plats i den belgiska huvudstaden. Här finns en stor blandning av etniciteter och bakgrund. Dessa så kallade expats har en sak gemensamt – Bryssel är staden där de bor och jobbar eller studerar.

Terrorn i Bryssel

”Förändrar inte min plan”

Cirka 6.000 svenska expats finns i dag i Bryssel. Många av dem jobbar på ett eller annat sätt med politik på EU-nivå. Men ingen av dem vi pratar med uppger att terrordåden kommer att påverka deras beslut om att stanna eller inte stanna i staden.

– Det som har hänt förändrar inte min plan, säger Johan Andersson, utbytesstudent som tänker stanna kvar i Bryssel fram till juni, så som det var tänkt från början.

– Jag känner att det skulle vara för mycket att ge terroristerna vad de vill ha om jag skulle åka hem, och den glädjen vill jag inte ge dem, säger han.

Universitet erbjuder studieavbrott

Enligt Johan finns det många utbytesstudenter vars hemuniversitet kommit med erbjudanden om att få avbryta studietiden i Bryssel och återvända hem. 

Vissa har kanske planer på det, tror han – men å andra sidan är det inget nytt. Detta har varit situationen ända sedan i höstas när i princip samtliga samhällsfunktioner i Bryssel stängdes ned i och med polisens intensiva jakt på misstänkta terrorister efter dåden i Paris. 

Av alla de människor som SVT Nyheter pratar med i den belgiska huvudstaden verkar det heller inte finnas någon större skillnad på om man bott här en längre tid eller bara är här för att exempelvis jobba politiskt på EU-nivå några månader. 

”Avbryter inte mitt jobb”

Lotta Narvehed tog tjänstledigt från jobbet i Malmö och åkte till Bryssel för en månad sedan. Här jobbar hon med EU-parlamentarikern Malin Björk (V), som hamnade mitt i explosionskaoset på flygplatsen Zaventem under tisdagsmorgonen. 

Lottas Narveheds telefon har ringt konstant sedan dess, men trots allt har hon inga tankar på att avbryta sitt jobb här nere och åka hem till Malmö igen.

– Jag ska ändå stanna här, fram till sista juni som det är sagt, säger hon.

Hur tänker du kring framtiden då?

– Om man får en liknande förfrågan så kanske jag kommer tänka annorlunda, men jag vet inte.

Tänker annorlunda, men är inte otrygg

Bland de som har varit här längre finns ofta ett något större framtidsperspektiv. Christian Juliusson, EU-tjänsteman för Liberalerna, har bott i Bryssel i 16 år. För honom finns det inte på kartan att lämna staden på grund av terrordåden.

– Vi har aldrig känt oss otrygga. Nu är det klart att man tänker sig för, vi kommer ju inte ta tunnelbanan nu till exempel. Så man tänker sig för på ett annat sätt, men vi trivs ju väldigt bra i Belgien, säger han till SVT Nyheter.

Samma perspektiv finns hos Marie Englund. Hon bor i Schaerbeek, bara 500 meter från den adress där terroristerna planerade terrordåden, men tänker inte lämna kommunen.

– Sharbeek är en väldigt stor kommun. Det är mitt hem som hotas på sätt och vis, säger hon och fortsätter:

– Men jag tror inte att du gör dig själv någon tjänst att fly från spöken i ditt huvud. Vi trivs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorn i Bryssel

Mer i ämnet