Polisbussar parkerade i Borgå, Finland, i närheten av platsen där två poliser blev skottskadade natten mellan den 25-26 augusti. Foto: TT

Svenskarna häktas för mordförsök i Finland

Uppdaterad
Publicerad

De två svenska männen har häktats misstänkta för två mordförsök mot poliser i Finland. Under ett stort medieuppbåd i rättsalen dolde männen sina ansikten för kamerorna.

Häktningsförhandlingarna mot männen hölls var för sig i Vanda tingsrätt. En tolk hade kallats till rättsalen för att bistå männen. Rättegången bevakades av både ett stort medieuppbåd – och flera beväpnade poliser.

Häktningsförhandlingen gällande 25-åringen, som enbart har svenskt medborgarskap, började i tingsrätten i Vanda klockan 12 svensk tid. Efter en timme kom beskedet att han häktas misstänkt för två mordförsök, enligt flera finländska medier. Två timmar senare kom beskedet att även 30-åringen, som har både svenskt och finländskt medborgarskap, häktas för samma brott. Båda häktas på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden.

Dolde ansiktet

Förhandlingarna hölls bakom stängda dörrar. Men medier kunde komma in i rättsalen och fota de misstänkta innan de började. I finländska medier beskrivs männen som lugna och stilla. De dolde sina ansikte bakom varsin mapp under den tid medier hade tillåtelse att fota i rättsalen.

Svenskarna sköt två poliser i finländska Borgå under natten mot söndagen. Det är oklart varför de sköt poliserna. Finländsk polis är fortfarande väldigt förtegen om vad som egentligen hände. De säger att utredningen visar att  det var en medveten handling att skjuta poliserna – men de har inte gett någon förklaring till varför männen gjorde det. En av poliserna klarade sig med lindriga skador den andra bedöms ha allvarliga skador, enligt finländska medier.

De greps efter en dramatisk biljakt under söndagskvällen. Även under biljakten ska de ha skjutit mot polisen.

Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.