Ska man lägga alla pengar på julklappar eller ska man skänka en skärv till välgörenhet? I dag publiceras en stor Gallupundersökning om givmildheten i 146 länder. Australiensarna ger mest och på listan över de 20 generösaste länderna finns även Liberia, medan vi svenskar hamnar först på 37:e plats.
Det är en för Sveriges del ganska sorglig läsning – för vi är inte bland de mest givmilda. Där hamnar istället Australien i topp, följt av Irland, Canada och sen Nya Zeeland.
Halv miljon deltagare
Rapporten bygger på intervjuer med över en halv miljon människor i 146 länder. Frågorna som ställts är om de tillfrågade under den senaste månaden gjort följande:
- gett pengar?
- hjälpt en främling?
- arbetat ideellt?
Sverige hamnar först på 37:e plats, men samtidigt finns inget typiskt givarland. Bland det tjugo länderna som ger mest finns så olika länder som Qatar, Liberia, USA och Trinidad/Tobago.
Generellt följer viljan att donera konjunkturerna och om det inträffar stora kastrofer. Men den allmänna trenden är nedåtgående – viljan att hjälpa andra har hela tiden sjunkit.
”Gettrend” ifrågasätts
I Sverige är har det dock blivit allt vanligare att skänka pengar. Ett populärt sätt är att donera en get, en trend som nu ifrågasätts, bland annat av Afrikaexperten Richard Dowden i Storbritannien.
– Vi bör vara mycket mer eftertänksamma och försiktiga med hur vi ger hjälp och bistånd. För det första så har det gjort Afrika mycket mer beroende av västvärlden, afrikanska regeringar förväntar sig nu pengar från bistånd och hjälporganisationer, istället för att koncentrera sig på att försöka få in skatt från sina egna medborgare. Konsekvensen av det blir att många av länderna blir mindre demokratiska, säger han till SVT.