Foto: TT

Sveriges ambassadör var bjuden till konstutställningen

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges ambassadör i Turkiet, Lars Wahlund, var inbjuden till invigningen på det konstgalleri där den ryske ambassadören mördades. Men han beslöt sig för att inte gå.

Lars Wahlund är Sveriges ambassadör i Turkiet. Han var inbjuden till evenemanget på det konstgalleri där Rysslands ambassadör sköts, men valde att inte närvara.

– Jag hade fått en inbjudan, men hade så mycket annat att göra, så jag valde bort det, säger Wahlund till SVT Nyheter.

Rysk ambassadör ihjälskjuten

Ambassadörens residens ligger cirka 800 meter bort från konstgalleriet, och därifrån kunde Wahlund höra såväl skottlossningen som utryckningsfordonens sirener framme vid platsen.

Komplicerat säkerhetsläge

Den svenska delegationen har själv tidigare också haft egna evenemang i den aktuella konsthallen. Han vill i kväll inte kommentera säkerhetsläget på platsen.

– Jag var inte där, men det var ju lite komplicerat. Den här killen var ju enligt uppgift polis, hade polisbricka. När vi själva hade en utställning hade vi extra vakter, och kontaktade turkisk polis, gick igenom väskor, kroppsvisiterade... Men kommer en person med polisbricka, vet jag inte om vi hade nekat honom.

Kände Rysslands ambassadör

Lars Wahlund kände den ryske diplomaten Andrej Karlov.

– Han var en väldigt skicklig yrkesman. Det är inte alltid så att vi i Sverige delar Rysslands åsikter och politik, men jag har varit hemma hos honom och så, säger Wahlund.

Vid svenska ambassaden i Ankara har inga ytterligare säkerhetsåtgärder gjorts på grund av händelsen.

– Vi ska ha ett möte i morgon och gå igenom säkerhetsarbetet, och se vilka konsekvenserna blir. Ytterst är det Turkiet som är ansvarigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysk ambassadör ihjälskjuten

Mer i ämnet