Svenske Jan Berner berättar att allt är stängt i Dhaka, men att han inte känt sig otrygg. Foto: Munir Uz Zaman/AFP/TT, Foto: SVT

Svenske Jan i Bangladesh: Ingenting kommer fungera de här dagarna

Uppdaterad
Publicerad

När vallokalerna i Bangladesh stängde på valdagen hade tolv personer mist livet. Teleoperatörerna beordrades stänga ned sina 3G- och 4G-nät fram tills midnatt på valdagen, och 600 000 soldater och poliser placerades vid vallokaler i landet.

– Det tog oss närmare tre timmar att övertyga polisen att vi ändå ville komma in i landet, säger Jan Berner som befinner sig i Bangladesh.

Det har rapporterats om stora oroligheter i samband med valet i Bangladesh i flera internationella medier, men det är inget som har synts i huvudstaden Dhaka enligt svenske Jan Berner.

– Här så visar de ingenting av det som man får höra på andra medier. Det har ju varit en del oroligheter men det är ingenting som vi sett någonting av, säger han.

Redan när de landade på flygplatsen och skulle söka visum blev de informerade om att ingenting skulle fungera som vanligt de kommande dagarna.

– All trafik är avstängd. All taxi, bussar, alla kommunikation är avstängd i två dagar. Inga butiker eller restauranger är öppna. Vi är ju väldigt begränsade, säger han.

Men ni har inte känt er otrygga?

– Nej det skulle jag inte vilja påstå. De människor vi har stött på har bara varit vänliga och hjälpsamma. De har kanske trott att vi är valobservatörer, säger Jan Berner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.