Människor samlas utanför vallokal i Bangladesh. Många har dött i oroligheter under valdagen.

Minst tio döda på valdagen i Bangladesh

Uppdaterad
Publicerad

En våldsam valrörelse fortsatte med en blodig valdag i Bangladesh. När röstningen avslutades hade minst tio personer dödats, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Över 600 000 poliser och soldater har placerats vid vallokaler i landet då myndigheterna förberett sig på oroligheter under valdagen.

Under söndagen dödades över tio personer i sammandrabbningar mellan meningsmotståndare, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

”Valet en fars”

Premiärminister Sheikh Hasina har suttit vid makten sedan 2009. Sedan dess har styret blivit allt mer auktoritärt, varnar människorättsgrupper. Journalister och oppositionella tystas och när parlamentsvalet nu hålls sker det i en ”repressiv politisk miljö”, enligt Human Rights Watch.

BNP-ledaren Khaleda Zia, som varit Hasinas huvudrival i snart 20 år, dömdes till 17 års fängelse för korruption tidigare i år.

– Valet har förvandlats till en fars, säger BNP:s talesperson Fakhrul Islam Alamgir, till AFP.

Nedstängt mobilnät

Under valdagen släcktes även en stor tv-kanal, känd för oberoende rapportering, ned. Och enligt kanalen inträffade det helt utan förklaring. Men företaget bakom sändningen uppger dock att det enbart rör sig om ett tekniskt fel.

Inför valdagen har det förekommit kritik mot regeringspartiet för att journalister inte fått rapportera fritt. Teleoperatörerna har bland annat beordrats att stänga ned 3G och 4G fram till midnatt på valdagen – ett beslut som enligt myndigheterna togs för att ”minska spridning av rykten och propaganda”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.