Svenske Philip Zudemberg, i Bhubaneswar i östra Indien. Foto: Philip Zudemberg/privat

Svenske Philip: ”Får verkligen känna på naturens krafter”

Publicerad

Under natten mot torsdagen drog en av Indiens värsta orkaner på många år in över landet. Svenske Philip Zudemberg är på plats i Bhubaneswar, nära östkusten där orkanen är som värst.

– Solpaneler flyger och träd efter träd rasar. Det är helt sjukt, säger han.

Orkanen, som heter Fani, har nått vindhastigheter på över 60 meter per sekund, och förväntas bli en av de värsta som landet har upplevt på länge. Philip Zudemberg åkte dit för att hälsa på kompisar, och visste inte att det var en orkan på ingång.

– Det är inte en människa på gatan. Jag fick informationen från mina kompisars vänner och föräldrar. Om jag inte hade träffat mina vänner hade jag inte haft någon aning om vad det är som händer, säger han.

Stora evakueringar

Flera byar och städer längs kusterna har evakuerats, och mer än 1,2 miljoner människor har behövt lämna sina hem.

– I går kväll när vi skulle tanka bilen var det lång kö, och de fyllde inte bra upp biltanken utan stora dunkar också. De visste att det inte skulle gå att tanka på några dagar. Nästan alla åker och handlar mat och fixar förnödenheter så att de klarar sig. Nu är det ingen som går ut, säger Philip Zudemberg.

Philip skulle bara stannat två dagar, men eftersom flygen ställts in på grund av orkanen blir han kvar i Indien några dagar till.

– Jag ringde morsan och farsan och sa att jag sitter mitt i en orkan. De blev helt hysteriska, jag hade inte pratat med dem på några dagar. De var mest oroliga för att vi skulle hamna under vatten, men vi är så pass högt upp att det ska vara lugnt, säger han.

Utsikten från ett hus i Bhubaneswar, där cyklonen ännu inte blivit som värst. Foto: Philip Zudemberg

Inte orolig

I huset som Philip bor i finns det inte längre någon el, och inga lampor är tända.

– Vi har ett batteri så vi kan ladda telefoner och datorer och så. Mina kompisars vänner och föräldrar har sagt att man klarar sig så länge man håller sig inne och inte går ut. Det känns rätt lugnt, säger han.

Han berättar att husen är byggda för att klara ordentliga oväder.

– Men allt som inte sitter fast flyger iväg, och träd efter träd rasar. För mig är det väldigt konstigt men många lever ju med att det här kan hända. Jag får uppleva den mest dramatiska delen av Indien, säger Philip Zudemberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.