Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Sverige fördjupar militärt samarbete med Nato

Uppdaterad
Publicerad

Sverige ska i närtid ingå flera avtal som innebär ett djupare militärt samarbete med Nato. Det innebär bland annat samarbete om gemensamt luftförsvar och lagring av ammunition i andra länder. Nästa vecka väntas Nato för första gången också sätta mål för hur Sverige och Finland skulle kunna bidra i Natos försvarsplanering.

När Natos försvarsministrar nästa vecka möts i Bryssel närvarar också Sverige och Finland. Även om de svenska och finska medlemsansökningarna inte är färdiga så tas nu flera steg som fördjupar det militära samarbetet med Nato.

– Jag tror det är närmare femton akter som ska skrivas under, vad vi ju ser är ju en allt djupare integration av Sverige in i Nato på den militära sidan, säger försvarsminister Pål Jonson (M) till SVT.

Sverige och Finland är ju inte medlemmar än men om man ser på de avtal som skrivs nu så verkar det ju nästan som man är det?

– Så är det och det har ju skett väldigt mycket sen vi fick så kallad invitee-status i juli. Vi har ju haft en gradvis politisk och militär integration i Nato.

Involveras i framtidsplaner

Vid mötet kommer Nato också att fatta beslut om så kallade ”Interim Capability Targets” för Sverige och Finland. Lite enkelt uttryckt kan man säga att Nato beslutar om vad varje land kan förväntas bidra med till det gemensamma försvaret, och det här är första gången som Sverige på det här sättet involveras i planeringen.

– Grunden är att vi pekar ut ett antal målsättningar på olika militära resurser som vi kan bidra med till Natos gemensamma försvar, det kan vara sjöstridskrafter, markstridskrafter eller luftstridskrafter. Detta ska då ingå i Natos gemensamma försvarsplanering, säger Pål Jonson.

I veckan beslutade regeringen också om att Sverige ska ingå i Mawi, ett Natosamarbete för gemensam lagring av ammunition. Det innebär att Sverige kan komma att lagra ammunition i andra länder. En av tankarna med lagringen är att Nato ska ha en snabbare reaktionstid.

Sverige allt mer integrerat

Nästa vecka ska Sverige också ingå avtal med European sky shield initiative, ett gemensamt samarbete om luftförsvar som leds av Tyskland. 14 länder ingår redan, däribland Finland. Längre fram förväntas Sverige också ingå i ett samarbete om framtidens luftövervakning då de så kallade Awacs-flygplanen för radarspaning ska ersättas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.