Foto: Tolga Akmen/AFP/TT

Analys: Sverige förlorar sin bästis – här är de nya vännerna

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

När Storbritannien nu lämnar EU förlorar Sverige sin främsta vän i unions-arbetet. Men det finns nya allianser att forma, menar SVT:s europakorrespondent Christoffer Wendick och listar tänkbara partners.

Christoffer Wendick

Europakorrespondent

I tre år har Sverige varit på jakt efter en ny bästa vän i EU. Utan att ha hittat någon. För även om det finns 26 andra länder att välja på så kan ingen ersätta förlusten av Storbritannien. Däremot har flera nya band knutits. Här är kompisarna som blir allt viktigare för Sverige de närmsta åren:

Tyskland var första landet som Sverige lade in en stöt på. Ett handelsvänligt land som ekonomiskt sett är ett av de viktigaste för Sverige. Ländernas liknande upplevelser från migrationskrisen lade grunden till en djupare relation. Sverige uppskattar att Tyskland lyckas bromsa en del idéer om ett EU som hela tiden ska samarbeta allt tätare. Men Tyskland förblir ett land i EU:s allra innersta kärna och är därför svårt att bli bästis med, om man som Sverige ofta håller lite avstånd.

Brexit

Frankrike och Sverige hade en kort flirt. Länderna slöt en symbolisk pakt om satsningar på gröna uppfinningar. I frågor om klimat, migration och sociala frågor finns stora likheter där länderna kan fördjupa sin vänskap. Men när det gäller ekonomi, skatter och handel är det svårare. Frankrike är inte alls den frihandelsvän som Sverige söker. Relationen med Frankrike är en balansgång mellan att hålla sig vän med EU:s just nu mest inflytelserika land och samtidigt försvara fri och öppen handel.

”De sparsamma fyra” är en ny grupp som Sverige trivs bra i. Tillsammans med Österrike, Nederländerna och Danmark försöker Sverige hålla nere kostnaderna för EU, och därmed också medlemsavgiften. Gruppen bildades inför att EU ska besluta om en ny sjuårsbudget. De fyra bidrar med mer pengar än de får tillbaka och vill att unionen sparar igen hålet som blir kvar när britterna lämnar. ”De fyra sparsamma” träffas regelbundet och pratar pengar, men framtiden får utvisa om vännerna hittar fler gemensamma samtalsämnen.

”Den nya Hansan” består av länder som särskilt saknar Storbritanniens förmåga att bromsa idéer från power-paret Tyskland-Frankrike. Gruppen, som består av de nordiska och baltiska länderna plus Nederländerna och Irland, försöker bli en liknande motvikt. Hittills har det mest handlat om den ekonomiska politiken. De vill ställa krav på krisande länder som behöver låna EU-pengar och har velat stoppa Frankrikes idé på en särskild budget, bara för euroländerna. Tillsammans försöker de tala starkare för norra Europas intressen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Brexit

Mer i ämnet