Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sverige och Finland om Nato-inbjudan Foto: Henrik Montgomery/TT

Sverige och Finland bjuds in till Nato

Uppdaterad
Publicerad

I går röjdes det främsta hindret för ett svenskt Natointräde i och med överenskommelsen med Turkiet. Nu tar Sverige ytterligare ett steg mot medlemskap när försvarsalliansen beslutat att formellt bjuda in landet.

”Anslutningen av Finland och Sverige kommer att göra dem (Finland, Sverige och Turkiet, reds. anm.) tryggare, Nato starkare och det Euro-Atlantiska området säkrare”, står det i den Nato-kommuniké där beslutet om inbjudan annonseras.

I den meddelas även att de så kallade anslutningsprotokollen kommer att undertecknas, protokoll som parlamenten i samtliga av alliansens medlemsländer måste godkänna. Därefter kommer Nato att på nytt bjuda in Sverige och Finland till organisationen, nu som medlemmar.

Processen mot ett fullvärdigt medlemskap slutförs när den svenska riksdagen har godkänt protokollen och regeringen lämnat ett dokument, ett så kallat anslutningsinstrument, till USA.

Natos generalsekreterare, Jens Stoltenberg, har hela tiden trott på en snabb anslutningsprocess och enligt Reuters är han ”helt övertygad” om att Sverige och Finland snart är medlemmar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Statsministerns ord om överenskommelsen med Turkiet och Finland Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige och Nato

Mer i ämnet