Klimatminister Per Bolund (Mp) skriver under på gruppens målsättning. Foto: Henrik Montgomery/TT

Sverige går med i internationell olje- och gasallians

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har gått med i det internationella klimatinitiativet Beyond Oil and Gas Alliance, som vill se ett framtida slut av olje- och gas-användningen. Flera av de stora oljenationerna har dock inte anslutit.

Totalt består samarbetet av 10 länder och regionala styren. I gruppen, som leds av Costa Rica och Danmark, ingår Frankrike, Sverige, Grönland, Irland och Nya Zeeland, samt de regionala styrena i Kalifornien, Wales och Quebec.

I ett pressmeddelande beskriver gruppen sig som en allians av länder som vill se ett avskaffat användande av olja och gas på ett ordnat och rättvist sätt.

Ryssland och USA utanför

Ett mål är att kunna stötta regeringar som vill fasa ut fossila bränslen.

”Användandet av fossila bränslen måste vara en historisk parantes. Detta är ett tydligt steg framåt som visar att förnybart är framtiden. Vi kan inte fortsätta att extrahera olja och gas under en pågående klimatkris.” skriver Sveriges klimatminister Per Bolund i gruppens pressmeddelande.

Men flera av de största oljeproducerande länderna står utanför, varken Ryssland, USA eller Saudiarabien har skrivit på. Inte heller Storbritannien, det pågående klimattoppmötets värdnation, har skrivit på, rapporterar BBC.

Danmarks klimatminister Dan Jörgensen säger man hoppas att fler länder kommer att ansluta sig och att samtal pågår.

– Det här är ett första steg. Det finns ingen framtid för olja och gas i en 1,5 graders-värld. Den fossila eran måste få ett slut, säger Jörgensen.

Missa inget om klimatet! Prenumerera på SVT:s nyhetsbrev

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

COP26

Mer i ämnet