SVT:s korrespondent om Finlands besked: ”Dåliga nyheter för Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet anser att Finland har uppfyllt kraven i det så kallade Natoavtalet. Det beskedet gav Finlands utrikesminister Pekka Haavisto under lördagen.

– Detta är dåliga nyheter för Sverige. Finland kan inte säga nej till det här erbjudandet, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick.

Om Finland går med i Nato skulle Sverige bli det enda landet vid Östersjön, utom Ryssland, som inte är med i försvarsalliansen. 

– Det är något som varken Sverige, Finland eller USA skulle vilja, säger Christoffer Wendick.

Idag träffade Ulf Kristersson USA:s vicepresident Kamala Harris och Finlands premiärminister Sanna Marin för att diskutera Sveriges och Finlands Natoprocesser men inga direkta nyheter förmedlades efter mötet.

– Istället kanske det är nästa vecka när USA:s utrikesminister Antony Blinken åker till Ankarra och träffa Turkiets regering som det kan hända saker. En optimistisk tolkning är att USA kanske kan öka pressen på Turkiet nästa vecka, säger Christoffer Wendick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.