Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pansarfordonen kostar på grovt taget elva miljoner kronor styck och kommer utgöra en stomme i det svenska förvaret. Se när reporter Liselott Lindström får köra ett sådant fordon. Foto: SVT

Sverige köper pansarfordon av finskägda Patria

Uppdaterad
Publicerad

Försvarets materielverk FMV har under måndagen tecknat ett avtal i Finland med det finska försvarsföretaget Patria om en betydande leverans av pansarfordon. Samma fordon finns i Finland och Lettland, och snart också Tyskland, och ska underlätta militärt gränsöverskridande samarbete.

Sverige har nu tillsammans med Finland, Lettland och Tyskland tecknat avtal om en ny generation trupptransportfordon. Samtidigt har en första beställning på 20 fordon lagts in, och de levereras till svenska Försvarsmakten redan i maj. 

Skapar samarbetsmöjligheter

Trupptransportfordonen, med en prislapp på grovt räknat 11 miljoner kronor styck, kommer att utgöra en stomme i det svenska förvaret de kommande åren och kommer att tillföras de regementen som byggs upp med ökade försvarsutgifter.

– Sverige kommer småningom att beställa flera hundra av det här fordonet, säger Mats Warstedt, Nordenansvarig på försvars- och teknikföretaget Patria, vars majoritetsägare är finska staten. 

”Det här blir ett fordon som är robust, enkelt att framföra och med låga underhållskostnader. Det skapar samarbetsmöjligheter både när det gäller produktion, underhåll, vidareutveckling och gemensam användning eller det vi kallar interoperabilitet”, skriver FMV till SVT.

Tanken är alltså att trupper från olika länder ska kunna använda och underhålla varandras fordon utan speciell utbildning.

I fordonen kan tio soldater sitta skyddade från granatsplitter och eld, och en skytt kan försvara fordonet. De är modulära och kan göras om till till exempel sjuktransportfordon, och som tillvalsegenskap kan de simma över vattendrag.

Tätare samarbete med Finland

Sverige samarbetar allt tätare med Finland på många plan inom försvaret, och det finns en stark vilja att fördjupa samarbetet också inom produktionen, säger man från FMV. Internationella samarbeten spelar en allt större roll inom det svenska försvaret.

Pansarterrängbil 300, som de kommer att kallas, har motorer och pansar tillverkade i Sverige och kan köra upp till hundra kilometer i timmen.

Se när SVT:s reporter kör ett pansarfordon i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.