Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har gått igenom hur vi gemensamt hanterar en kris eller en krigssituation” – hör försvarsministern om de svenskfinska övningarna. Foto: Liselott Lindström/SVT

Sverige och Finland övade på krigssituation

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges och Finlands försvarsministrar har haft en gemensam övning för att tillsammans kunna hantera en kris- eller krigssituation.

– Vi går igenom hur vi gemensamt skulle hantera en krissituation som kan leda till krig, säger svenske försvarsministern Peter Hultqvist (S) till TT.

På måndagen genomförde han en sådan övning med sin finländske kollega Antti Kaikkonen. Även de båda ländernas överbefälhavare deltog.

Övningen baserades på ett fiktivt scenario med en konflikt i Östersjöregionen. Den syftade till att öva det politiska beslutsfattandet och procedurer för ett gemensamt agerande.

Hultqvist vill inte närmare gå in på scenariot, men uppger att det ryska anfallskriget mot Ukraina har påverkat.

Det är inte första gången sådana övningar hålls på ministernivå, men de har enligt Hultqvist fram till nu hållits hemliga. Nu väljer länderna att berätta.

– Vi vill tydliggöra hur etablerat det finsk-svenska samarbetet är på politisk och på försvarsmaktsnivå, säger Hultqvist.

”Övningar av denna typ stärker våra länders försvarsförmåga och skapar ökad förståelse för de möjligheter och eventuella utmaningar som är förenade med gemensamma militära operationer”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.