Sverige röstar ja i FN om Palestina

Uppdaterad
Publicerad

Sverige kommer att rösta ja till den resolution i FN:s generalförsamling som ger Palestina status som observatörsstat i världsorganisationen. Det skriver utrikesminister Carl Bildt på sin blogg.

Resolutionen stöder tydligt en tvåstatslösning och ger Palestina status som observatörsstat utan medlemskap, skriver Bildt.

–Vi tycker att det är ett sätt att stödja diplomatins väg i världens svåraste konflikt. Vi saknar reella fredsförhandlingar och vi har en mycket bekymmersam, eskalerande konfliktnivå kring Gaza. Då är det viktigt att världssamfundet på olika sätt signalerar stöd till de delar av det palestinska samhället som vill se lösningar utmed diplomatins väg, säger statsminister Fredrik Reinfeldt till SVT om beslutet att rösta ja.

Palestinsk ansökan om FN-medlemskap

Att beskedet inte kommer förrän nu, tycker statsminister Fredrik Reinfeldt inte är så konstigt. Regeringen ville först se resolutionstexten som man ska rösta om.

–Alla som jobbat med Mellanösternfrågan vet att det kommer ner till mycket känsliga formuleringar som vi vill gå igenom. Vi agerar också som medlemmar i EU på ett sätt där vi försöker koordinera, även om det är svårt att få alla 27 länderna i EU att tycka samma i just den här frågan, säger Reinfeldt.

Röstade nej 2011

Socialdemokraternas utrikespolitiska talesman Urban Ahlin, säger till TT att det senkomna svenska ja:et ”visar att den svenska regeringen har varit djupt splittrad i frågan”.

–Men om man har gjort bort sig så mycket som den svenska regeringen och dess utrikesminister gjorde när man röstade nej till palestinierna i Unesco så förstår jag att man inte vill göra om det misstaget, säger Ahlin.

2011 var Sverige ett av 14 länder som röstade nej vid omröstningen om palestinskt medlemskap i FN-organet Unesco.

FN:s generalförsamling väntas rösta ja till resolutionen, trots starka protester från USA och Israel. En palestinsk resolution som uppgraderar palestinska myndighetens status från permanent observatörstatus till så kallad observatörsstat kräver endast enkel majoritet för att godkännas, något som palestinierna utan större svårigheter väntas få.

”USA kan inte använda veto”

På Västbanken gick tusentals palestinier ut på gatorna i de större städerna för att visa sitt stöd för president Abbas FN-framstöt, rapporterade AFP.

–Den här gången gör det skillnad för att vi är säkra på att de flesta av världens stater stöder oss. Dessutom kan inte USA använda sitt veto, sade 30-årige Bothaina Hamdan. Hon trodde dock att det även med förhöjd status blir svårt för palestinierna att göra sin röst hörd.

Många israeliska tidningar betraktar ett ja i FN:s generalförsamling som ett faktum. Tidningen Yediot Ahrhonot betecknade detta som ett ”svidande nederlag” för det senaste årens israeliska diplomatiska ansträngningar. Men flera tidningar citerar också premiärminister Netanyahus ord om att ett ja i FN bara gör en framtida palestinsk stat än mer avlägsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Palestinsk ansökan om FN-medlemskap

Mer i ämnet