Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fouad Youcefi svarar på tre frågor om Travis King, den amerikanska soldaten som varit i Nordkoreanskt förvar. Foto: TT/SVT

Sverige spelade ”avgörande roll” när Nordkorea släppte amerikan fri

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanske soldaten Travis King som i juni greps i Nordkorea när han korsade gränsen från den demilitariserade zonen har släppts fri. Tre amerikanska källor uppger för SVT Nyheter att Sverige spelade en ”avgörande” roll för frisläppandet.

Enligt SVT:s källor intensifierades diskussionerna med Nordkorea efter att landet för några veckor sedan signalerat att man ville släppa King.

– Vi har haft tät kontakt med Sverige nästan dagligen, uppger en högt uppsatt tjänsteman på amerikanska utrikesdepartementet. Ingen av källorna ville kommentera varför Nordkorea valt att släppa King fri just nu, men säger att USA inte gjorde några som helst eftergifter för att få till stånd frisläppandet.

Komplex process

Enligt flera källor färdades Travis King ut ur Nordkorea via gränsen mot Kina, där amerikansk personal ska ha mött upp.

”Vi är tacksamma för Kinas hjälp med att facilitera transporten över gränsen”, säger en av tjänstemännen.

Enligt en av tjänstemännen krävde frisläppandet av King att ”svenskarna åkte in i Nordkorea”, men vad det innebar ville hen inte utveckla. Som skyddsmakt i Nordkorea för många västerländska länder agerar Sverige ofta mellanhand när olika länder behöver kommunicera med Nordkorea.

– Vi är extremt tacksamma till Sveriges regering, säger en av tjänstemännen till SVT.

SVT har sökt svenska UD för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.