Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så lång tid kan det ta innan Ukraina kan gå med i EU – hör utrikesminister Ann Linde (S) i klippet. Foto: David WinnerstamVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sverige stödjer EU-kandidatur för Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Ukraina, och Moldavien, bör få status som EU-kandidatländer. Det meddelar nu den svenska regeringen.

– Sverige stödjer en EU-ansökan från Ukraina-Moldavien, med vissa förbehåll, säger utrikesminister Ann Linde (S) till SVT.

Det råder dock oenighet i riksdagens EU-nämnd om huruvida Georgien ska föreslås få kandidatstatus. Centern vill att Georgien också får kandidatstatus, Socialdemokraterna vill avvakta.

– Att ge samtliga tre länderna kandidatstatus (Ukraina, Moldavien, Geogien red. anm.) är en viktig geopolitisk markering, säger Kerstin Lundgren, Centerns utrikespolitiska talesperson.

  • Alla europeiska länder kan ansöka om medlemskap i EU. För att få bli medlem måste landet respekterar EU:s demokratiska värderingar och åta sig att främja dem.
  • I mitten av juni 2022 finns fem kandidatländer: Albanien, Nordmakedonien, Montenegro, Serbien och Turkiet. Enligt EU är Bosnien och Hercegovina samt Kosovo också potentiella kandidater.
  • Anslutningsprocessen sker i tre steg. Varje steg måste godkännas av samtliga EU-länder.
  • Första steget är att bli godkänd som ett kandidatland. Nästa steg är formella medlemskapsförhandlingar. Det innebär bland annat att anta etablerad EU-lagstiftning, men även andra anslutningskriterier. Först i tredje steget kan landet få ett EU-medlemskap.
  • Ett kandidatland har rätt till visst EU-stöd, men även ett så kallat tekniskt stöd för att lättare kunna införa EU-regler i landet.
  • EU har medlemskapsförhandlingar med Montenegro och Serbien sedan 2012 respektive 2014. Redan 2005 inleddes dessutom förhandlingar med Turkiet. Även Albanien och Nordmakedonien har fått löfte om förhandlingar, men de har ännu inte kommit i gång.

Källa: TT, EU, Europaportalen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer