FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson gratulerar Sveriges utrikesminister Margot Wallström till att Sverige just blivit invald i FN:s säkerhetsråd. Foto: TT & SVT

Sverige tar plats i säkerhetsrådet efter ”bragdseger”

Uppdaterad
Publicerad

Det gick som utrikesminister Margot Wallström hade hoppats. Sverige har valts in till FN:s säkerhetsråd med fler röster än antalet nödvändiga. – Det här betyder att Sverige nu är tillbaka i FN och jag vill även säga i världen, säger en nöjd Wallström till SVT Nyheter i New York.

Strax efter kl 10 i dag lokal tid samlades FN:s generalförsamling i New York för att till slut rösta om vilka fem nya länder som skulle ta plats som icke-permanenta medlemmar i säkerhetsrådet.

Hörlurar och byggklossar från Sverige

I Sveriges geografiska grupp konkurrerade vi med Italien och Nederländerna om två platser, och det var långt ifrån klart om vi skulle få en plats.

På alla FN-delegaters bänkar inne i församlingen fanns presentpåsar från de kandiderade länderna. I en gul påse med Sveriges flagga på fanns en vattenflaska, hörlurar och byggklossar ­­‒ symboler för den svenska kampanjens ledord om att vara transparenta, lyssnande och konstruktiva.

Spänd väntan

Rösterna lämnades så in, och en förväntad väntetid på 45 minuter drogs ut till närmare en timme när beskedet så kom.

I den västeuropeiska gruppen röstade 191 av 193 FN:s medlemsländer. För att få tillräcklig majoritet på två tredjedelar krävdes 128 röster.

Sverige fick 134.

”En bragdseger”

Varken Italien eller Nederländerna fick tillräckligt många röster för att röstas in i en första omgång.

­– Det här är en bragdseger, ska man säga, säger Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) efteråt.

De flesta bedömare hade pekat på att Italien skulle få flest röster i en första omgång och ta den ena platsen, och att det skulle bli fler röstningsomgångar för att avgöra Sveriges och Nederländernas öde.

”Så himla lycklig men så himla trött”

Applåder gick genom salen och det var en märkbart nöjd och lättad svensk FN-ambassadör Olof Skoog som mötte SVT Nyheter efteråt.

– Jag känner mig så himla lycklig, men så himla trött, säger FN-ambassadör Olof Skoog med ett leende, och lutar sig mot en handstång.

– Det är bättre än jag hade kunnat hoppas, säger han om resultatet.

Känner starkt stöd från FN

Han uttrycker sin stolthet över kampanjen och det förtroende man nu har fått av FN:s generalförsamling.

– När jag hörde rösterna och sedan applåderna kände jag att det verkligen finns ett starkt stöd för Sverige i FN.

– Jag kände även att det fanns en suck av lättnad om att rätt land valdes in, säger Skoog.

”Sverige är tillbaka i FN”

Även utrikesminister Margot Wallström var märkbart nöjd över resultatet, och själv överraskad att vi valdes in i den första röstningsomgången.

– Jag är glad och jättestolt.

– Det här betyder att Sverige nu är tillbaka i FN och jag vill även säga i världen, säger hon till SVT Nyheter.

Fredsbyggande och klimatförändringar

Wallström berättar återigen om vad Sverige planerar att arbeta med under tiden i säkerhetsrådet.

– De viktigaste frågorna är de vi har drivit hela tiden, för det är en sakfrågebaserad kampanj.

– Hur ska man förebygga krig och konflikter? Hur jobbar vi med fredsbyggande? Hur ser vi till att kvinnors fred och säkerhet är ett tema när man beslutar om mandat? säger Wallström.

Hon tar även upp vikten av att klimatfrågan stiger på säkerhetsrådets agenda, då klimatförändringar driver på nya säkerhetsfrågor i världen.

Wallström ångrar inget i kampanjen

Sveriges kampanj till säkerhetsrådet har kritiserats från många håll i Sverige och påståtts innehålla mutor, bjudresor och en försvagning av kritiken mot diktaturer runt om i världen.

– Jag tycker att det är rent nonsens, ärligt talat. Vi har redovisat precis öppet allt vi har gjort, säger Wallström.

– Vi har inte gjort någonting som vi skulle ångra om resultatet varit ett annat, och det är ju en investering också i fördjupat och bredda internationella kontakter.

– Det är alltid värt det, säger hon.

”Ett fantastiskt arbete”

Sverige tar alltså plats i FN:s säkerhetsråd efter årsskiftet, och sitter i två år under perioden 2017‒2018. Förberedelserna för arbetet har inte låtit vänta på sig.

– De har redan börjat, men nu kan vi sätta full fart, säger Wallström.

Men just i kväll kommer det nog mest vara glada tongångar på den svenska FN-delegationen i New York.

– Jag tror nog att vi ska hitta något sätt att fira. Det är ett fantastiskt arbete som alla här har gjort, säger Wallström med ett leende.

  • Bolivia
  • Etiopien
  • Kazakstan
  • Sverige

Den femte platsen går till antingen Italien eller Nederländerna, men efter en hel dags omröstning hade ännu inget land fått nödvändig majoritet. Omröstningen fortsätter under onsdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.