Ungerns premiärminister har flera gånger hintat om att man ska rösta om Sveriges Natoansökan inom kort. Foto: Christophe Ena/AP/TT, Tibor Illyes/AP/TT

Sveriges Natoansökan tas upp i Ungerns parlament nästa vecka

Uppdaterad
Publicerad

I skuggan av de konfliktfyllda samtalen med Turkiet finns ytterligare ett land som inte godkänt Sveriges ansökan än: Ungern.

I nästa vecka ska frågan tas upp i landets parlament, och kort därefter väntar en omröstning, enligt källor till SVT Nyheter.

Parlamentet ska debattera Sveriges vara eller icke vara i Nato på onsdag nästa vecka. Tidigast veckan därpå kan en omröstning hållas, förmodligen tisdag 7 mars. Det bekräftar en källa med insyn i det ungerska parlamentets agenda för SVT Nyheter.

Ungern och Turkiet är de enda kvarvarande Natoländerna som inte godkänt den svensk-finska ansökan. Ungerns premiärminister Viktor Orbán sade i höstas att Ungern kommer att godkänna ansökan ”i början av nästa år”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Statsminister Ulf Kristersson (M) kommenterade vägen framåt för den svenska Natoprocessen under en pressträff på måndagen. Trepartsförhandlingarna mellan Turkiet, Finland och Sverige ska återupptas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet