Sveriges Natoförhandlare Oscar Stenström på Natos möte i Madrid i juni 2022. Foto: Henrik Montgomery/TT

Sveriges Natoförhandlare: ”Inte meningsfullt att föra förtroendefulla samtal och träffas fysiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Efter koranbränningarna och Erdogan-kritiska demonstrationer i Sverige har Turkiet flyttat fram möten med Sverige som skulle ha ägt rum.

– Det är inte meningsfullt att föra förtroendefulla samtal och träffas fysiskt för att det sannolikt bara skulle leda till att vi eventuellt trissar upp situationen, säger Oscar Stenström, Sveriges Natoförhandlare, i P1:s program Godmorgon världen.

Utrikesminister Tobias Billström (M) sade på lördagen till SVT Nyheter att händelserna som upprört Turkiet inte förbättrar Sveriges säkerhetspolitiska läge.

Nu säger Oscar Stenström att aktionerna försvårar samtalen med Turkiet.

– Vi ser uttyck som är lagliga, men absolut inte lämpliga för att kunna föra dessa samtal. Att bränna koranen utanför Turkiets residens har naturligtvis gjort att en hel religion har förolämpats, det tycker jag är beklagligt och vi har visat sympati för det.

Oklart hur lång pausen för fysiska möten blir

Turkiet sade i veckan att möten med Sverige är meningslösa, någonting som Stenström håller med om.

– Det är inte meningsfullt att föra förtroendefulla samtal och träffas fysiskt för att det sannolikt bara skulle leda till att vi eventuellt trissar upp situationen.

Vidare säger han att det återstår att se hur lång pausen för de fysiska samtalen blir.

– Detta måste nu lägga sig, men vi kommer på inga sätt förändra Sverige eller våra grundlagar.

Stenström säger att det dock har förts samtal med Turkiet efter koranbränningarna och att han hoppas på fortsatta samtal.

– Jag hoppas ju ha kontakt med min motpart redan den kommande veckan. Men sen får vi se när vi träffas fysiskt helt enkelt, men samtal pågår.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi ska fortsätta protestera tills de har bett om ursäkt”, sa protestarrangören Burhan Sayligan efter en manifestation i turkiska Bursa i veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.