Sveriges vaccinsamordnare: Informationsläget bättre i dag

Uppdaterad
Publicerad

Studierna som görs på potentiella coronavaccin är större än de studier som gjorts kring tidigare vaccin, enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

Samtidigt är det omöjligt att säkerställa att inte ovanliga biverkningar missas i studierna.

– Man kan aldrig vara helt säker, men informationsläget är bättre än tidigare, säger Richard Bergström i Aktuellt.

Över 400 svenskar fick narkolepsi efter att ha vaccinerat sig mot svininfluensan under massvaccinationen 2009.

Det är något som har påverkat många svenskars ställningstagande när det kommer till om man väljer att vaccinera sig eller inte, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström i SVT:s Aktuellt.

”Exceptionellt stora studier”

De studier som görs för vacciner mot coronaviruset är väldigt omfattande, jämfört med tidigare studier, säger Richard Bergström.

– I de här sista testerna som man gör på människor handlar det om 30 000 till 100 000 personer som antingen får vaccin eller placebo, sedan jämförs effekten och säkerheten i de här två grupperna. Det är exceptionellt stora studier i de program som nu pågår och vi kommer att kunna ha mycket mer information än vad vi haft tidigare kring vaccin, säger han.

”Kan inte garantera sig”

Man kan dock inte vara helt säker på att det inte dyker upp okända biverkningar, enligt Richard Bergström.

– Testar man det här på 100 000 personer kommer man att fånga upp väldigt sällsynta biverkningar. Är det något vi inte fångar upp är det extremt ovanligt. Den risken kan man aldrig garantera sig mot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.