Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ryska missiler förstörde bostadshus i Charkivregionen. Foto: TT

Uppgifter om tusentals döda civila i befriade ukrainska orter

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s reporter Elin Jönsson och fotograf Lars Lyrefelt befinner sig i den ständigt bombarderade staden Charkiv i nordöstra Ukraina. Där hör de uppgifter om fruktansvärda scener i orter som nyligen befriats från ryssarna.

– Det kommer uppgifter om att det varit en liknande situation i de här områdena som i Butja, massakern som blivit känd över världen, säger Elin Jönsson i Aktuellt.

Hårda strider har pågått i Charkiv sedan invasionen av Ukraina inleddes. Staden träffas fortfarande ofta av rysk beskjutning.

– Det är tydligt att man fortsätter skjuta mot civila mål men framförallt infrastruktur som gasledningar och kraftstationer. Många väntar nu på att det ska bli en kall och hård vinter om ryssarna fortsätta beskjuta på det här sättet, säger Elin Jönsson.

Orter befriade i offensiven

Charkiv ligger nära fronten där den nordliga delen av den ukrainska offensiven österut pågår. Flera orter har befriats av landets styrkor de senaste veckorna och operationens genomförande har hyllats världen över.

– Ukrainarna är lika överraskade av den här offensiven som resten av världen. Självklart är många glada, stolta och tacksamma för det som sker. Samtidigt blandas den här glädjen med ilska och sorg när det kommer uppgifter från de här områdena som återtagits, för att man får veta hur situationen ser ut där, säger Elin Jönsson.

Ska påminna om massakern i Butja

Enligt henne finns det uppgifter om att över tusen civila dödats i staden Izium, och lika många ska ha dött på grund av bristen på ordentlig sjukvård.

Det finns omständigheter kring de dödade som påminner om den internationellt uppmärksammade massakern i Butja, där hundratals civila hittades skjutna på gatan, i bilar och källarutrymmen.

– Det kommer information att man hittat kroppar som visat tecken på tortyr, att det varit plundring och stölder. Det är uppgifter som nu under kvällen bekräftats av åklagaren i Charkiv län, säger Elin Jönsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.