SVT:s korrespondent: Talibanerna vill ge sken av fredligt styre

Uppdaterad
Publicerad

I dag vaknar afghanerna upp till en ny verklighet – där talibanerna i princip har total kontroll.

– De har till och med mer makt än de hade på 90-talet, säger SVT:s korrespondent Samir Abu Eid på plats i Kabul.

Nu återstår frågan om landet kommer att återgå till samma tyranni som under 90-talet.

Talibanerna har vunnit striden om Afghanistan. Det efter att extremiströrelsens styrkor intog presidentpalatset i Kabul under söndagen.

Nu visar bilder från Kabuls flygplats hur människor flyr i panik för att undkomma talibanernas nya regim.

– Många är vettskrämda nu. Det finns stor oro bland de som tidigare kritiserat talibanerna, att de ska bli dödade, säger SVT:s korrespondent Samir Abu Eid som är på plats i Kabul tillsammans med fotograf Salim Alsabbagh.

Kontrollstationer på Kabuls gator

På gatorna i Kabul är situationen betydligt lugnare. Enligt Samir Abu Eid har talibanerna satt upp kontrollstationer i hela staden, men än finns inga tecken på stridigheter i huvudstaden.

– Det är ett Afghanistan där talibanerna i princip har total kontroll, till och med mer kontroll än när de styrde på 90-talet. De kunde bara kliva in i Kabul medan regeringsstyrkorna försvann.

”Hade inte en chans mot talibanerna”

Hur landet kunde hamna under talibanernas styre på så kort tid har förbryllat omvärlden. En förklaring är att islamiströrelsen aldrig försvann, trots att den tvingades bort i och med USA:s invasion 2001. När de inledde sin offensiv var det mot en dåligt rustad armé.

– Trots stödet från den amerikanska armén har den afghanska armén inte varit tillräckligt kompetenta. Afghanistan är ett av världens mest korrupta länder och det gäller även soldaterna. De hade inte en chans mot talibanerna, säger Samir Abu Eid.

Oro inför framtiden

Nu är den stora frågan: Kommer Afghanistan att återgå till den terror som rådde när talibanerna kontrollerade Afghanistan mellan 1996 och 2001?

– Talibanerna vill ge sken av att allting ska gå lugnt och fredligt till. De har också sagt att de inte ska ge sig på utlänningar. Men de som är kritiska och många afghaner som jag har talat med tror inte på att talibanerna har förändrats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.