Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är fascinerande när man kommer till platser som varit under hård beskjutning att folk ändå, så fort de kan, försöker att leva något slags normalt liv, säger Norborg i SVT:s Morgonstudion. Foto: Emil Larsson/SVT

Bengt Norborg på plats i Charkiv: Folk försöker att leva ett normalt liv

Uppdaterad
Publicerad

Folk badar i en sjö, på stranden spelar ett gäng volleyboll och på gatorna syns kvinnor och barn. Trots hård beskjutning försöker Charkivs invånare att leva ett normalt liv, säger Bengt Norborg, SVT:s reporter på plats.

– Det är fascinerande när man kommer till platser som har varit under hård beskjutning att folk ändå, så fort de kan, försöker att leva något slags normalt liv, säger Norborg i SVT:s Morgonstudion.

Samtidigt hänger en skugga över staden, fortsätter han.

Kriget i Ukraina

Bengt Norborg är tillbaka i Ukraina tillsammans med SVT:s fotograf Emil Larsson.

– Under natten hörde jag flera smällar, tunga granatexplosioner och naturligtvis flyglarm med jämna mellanrum.

Den stundande självständighetsdagen på onsdag, till minne av Ukrainas självständighetsförklaring 1991, bidrar till en ökad oro för hårdare beskjutning. Enligt Norborg gäller det särskilt i Charkiv, som redan har fått utstå mycket sedan Ryssland inledde sin storinvasion av Ukraina den 24 februari.

– Folk kommer att krypa in i sina skyddsrum och stanna inomhus. Det kommer att utlysas ett 36 timmar långt utegångsförbud här i Charkiv, med början på tisdag klockan sju på kvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet