SVT Nyheters granskande reportageserie om fusk med parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Foto: SVT

SVT-reportage kan vinna fint pris

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheters granskande reportageserie om fusk med parkeringstillstånd för rörelsehindrade är en av fyra kandidater till bästa nyhetsinslag i den årliga internationella TV-festivalen i Monte Carlo, Monaco.

Parkeringstillstånd som berättigar till att parkera på platser reserverade för funktionshindrade är värt mycket på innerstadens biltäta gator – om svarthandeln är stor. Detta upptäckte SVT Nyheters reporter Knut Kainz Rognerud som tillsammans med researcher Marléne Dahlin nu nomineras till Monte Carlos prestigefyllda tv-festival för reportageserien om fusket med handikapptillstånd.

Porschar parkerade på P-platser

– Det började en dag när jag var på väg till jobbet. När jag cyklade genom de centrala delarna av Stockholm lade jag märket till att flera porschar och stora exklusiva SUV:er stod parkerade i utrymmen reserverade för funktionshindrade. Den här typen av bilar är inte särskilt praktiska för personer med funktionshinder. Allt eftersom tiden gick såg jag fler och fler exklusiva bilar parkerade på platser serverade för funktionshindrade, säger reporter Knut Kainz Rognerud, som tillsammans med researcher Marléne Dahlin står bakom granskningen.

Fusket med handikapptillstånd

Festival de Télévision de Monte-Carlo hölls första gången 1961, och har sedan mitten av 80-talet varit en de mest prestigefyllda prisutdelningsscenerna i världen för tv-produktion. Varje år nomineras tv-program från en 30-tal länder. SVT Nyheters bidrag är en av fyra kandidater till bästa nyhetsinslag. Vinnaren kommer att utses 12-16 juni.

Fick regeringen att agera

Oavsett om bidraget blir det vinnande har den journalistiska gärningen ändå gjort avtryck.

– Som ett resultat av vår granskning kommer regeringen nu i maj att presentera en lång rad förslag för att stoppa missbruket av parkeringstillstånd. Ett nationellt register, utökat EU-samarbete, ökad övervakning, nya tillstånd med högre säkerhet är några av de troliga utfall, säger Knut Kainz Rognerud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fusket med handikapptillstånd

Mer i ämnet